Klingenberg Theater

Klingenberg, opprinnelig stavet Klinchenberg, var et forlystelsesområde ved nåværende Klingenberggata. Det strakte seg fra toppen av Bakkegaten nedover mot Studenterlunden, ble senere omgjort til Christiania Tivoli og ga navn til Klingenberg kino. Stedet ble også kalt Piperviksberget etter det lille høydedraget som var her.

Områdets tradisjoner som forlystelsessted kan føres tilbake til 1689. Her kom en tollstasjon og et vertshus med skjenkestue. Stedet fikk dårlig rykte, men i løpet av 1800-tallet utviklet det seg til et av byens sentrale forlystelsesteder. Den danske konditoren Nicolai Caspary åpnet i 1830-årene konsertlokalet Klingenberg Festsal og like ved kom også Apollo-Salongen.

Den tyske entrepenøren Jacob Sandelin utvidet til en liten forlystelsespark og oppførte Klingenberg Theater på hjørnet av Klingenberggata og Bakkegaten. I dette teatret opptrådte omreisende operette- og teatergrupper. Knut Tivanders svenske teaterselskap gjestet her i 1877 med produksjonen «Jorden rundt i 80 dage» etter Jules Vernes roman. Tivander hadde slik suksess med forestillingen at han overtok Klingenberg og gjorde det om til Christiania Tivoli.

Informasjon

(Objekt ID 82308)
Objekttype Spillested
Primært tilknyttet Klingenberg Theater
Avviklet 1877

Kontaktinformasjon

Adresse Haakon VIIs gate 3, 0161 Oslo
Land Norge
Les mer

Bakkegata (tidligere Bakkegaden og Bakkegaten) var en gate i Pipervika i Oslo. Den gikk fra Tordenskiolds plass i øst til Ruseløkkveien i vest, på sørsiden av området med Tivoli. Vestre del av gateløpet lå i omtrent samme område som deler av dagens Haakon VIIs gate.

Nedre del av gaten ble bortregulert i forbindelse med den saneringen av strøket som fant sted i 1930-årene da Oslo rådhus ble oppført. Øvre del forsvant i løpet av 1950-årene da Haakon VIIs gate ble anlagt i omtrent samme trasé.

KILDER:

Oslo Byleksikon, oslobyleksikon.no, 16.06.2022:

https://oslobyleksikon.no/side/Klingenberg

Wikipedia, wikipedia.org, 16.06.2022:

https://no.wikipedia.org/wiki/Bakkegata_(Oslo)

Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler