Studenterlunden

Studenterlunden er et parkanleggOslo avgrenset av Karl Johans gate, Roald Amundsens gate, Stortingsgata og Frederiks gate.

I Studenterlunden ligger Nationaltheatret, en uteservering («Moltemyra») og nedgang til Nationalthatret T-banestasjon og jernbanestasjon. Plassen foran stasjonsnedgangene heter Johanne Dybwads plass.

Området tilhørte opprinnelig byløkken Ruseløkken og ble solgt til staten i 1837. Området ble først kalt Ruseløkkens park og ble særlig tatt i bruk etter at universitetsbygningene ble tatt i bruk i 1852, og navnet Studenterlunden ble etter hvert tatt i bruk.

Informasjon

(Objekt ID 15395)
Objekttype Spillested
Også tilknyttet Oslo Parkkvelder
Etablert 1837

Kontaktinformasjon

Adresse Johanne Dybwads plass, 0161 Oslo
Land Norge
Les mer

Kommunen overtok parken i 1888, og Nationaltheatret ble bygget i denne i 1899. Området mellom teaterbygningen og Universitetsgata er opparbeidet til en hellelagt plass med statuer av Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson.

Videre ble nedgangen til Holmenkollbanen bygget her i 1928, og det tok også en stor del av parken. Til slutt ble de siste rester av den opprinnelige parken fjernet i forbindelse med gravearbeider for ny tunnel for T-bane og jernbane første halvdel av 1970-tallet. På denne tiden fikk området det nedsettende oppnavnet «Studenterhølet» på folkemunne ettersom den tidligere så vakre parken i lange tider framsto som en inngjerdet gapende byggegrop. I forbindelse med istandsettingen etter disse arbeidene er store deler av den opprinnelige parken hellelagt som fotgjengerareal og plassen mellom dagens T-bane og Nationaltheatret er oppkalt etter Johanne Dybwad. 

KILDER:


Diverse repertoaroversikter

Wikipedia, no.wikipedia.org, 09.05.2022, https://no.wikipedia.org/wiki/Studenterlunden

Spilleplan
Tittel Dato
Diaphony – 1990, Passage Nord Project
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler