Løven Bawamba

Inngår i produksjon "Eventyr om rare dyr" (1983), Oslo Nye Teater

Løven Bawamba var en av dyrefigurene i produksjonen Eventyr om rare dyr av den svenske forfatteren Beppe Wolgers. Oversettelsen ble gjort av Dag Åkeson Moe, scenografien var ved Hans Petter Harboe, Marit Hulaas Stubberud var dukkemaker og Kari Sundby regissør. Eventyr om rare dyr hadde premiere 1. februar 1983 på Frogner Hovedgård.

Informasjon

(Objekt ID 99481)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1. feb. 1983
Kategori Stangfigur
Emneord Eventyrfigur
Størrelse ca. 65-70
Lisens

Oslo Nye Teater. 

Copyright. 

Les mer

Løven Bawamba ble spilt av Knut Wiulsrød

Teaterfiguren til venstre på fotografiet er det en Katt - som ikke kan male. Katten er også en stangfigur som de andre dyrefigurene som medvirket i Eventyr om rare dyr. Katten ble spilt av Marianne Edvardsen. 

Se også de andre dyren som er registrert i denne produksjonen som er Behemot og Reven. 

Kilder:

Oslo Nye Teater. 

Giver: Knut Wiulsrød, 29.4. 2020.

Transportert 29.4. 2020. 

Materialtyper

Hodet til Løven er skåret ut i isopor og forsterket med bomullsgas og lim/alternativt avispapir og lim. Det kan se ut som om det ytre laget av løvens ansikt er dekket med tekstil, muligens filt. Øynene er tydelig markert med sort pupill på hvit bakgrunn. Løven har en manke som er av et ubestemmelig materiale, en type bånd med en viss stivhet? Kroppen er smal og det ser nærmest ut som om den er kledd i bluse og skjørt... det fremkommer ikke tydelig av fotografiet. Derimot er forlabbene til løven tydelige og de er laget av tekstil. De er leddet i skuldrene, albuen og ved potene.

Dyrene i denne produksjonen er mange antroppomorfe trekk. 

Konstruksjon/teknikk

Løven Bawamba tilhører kategorien stangfigur med rundstokk i hode og forlengelse av denne til figurens brystparti hvor figurspilleren holder den. De to andre stengene er pianotråder som er festet i hver av figurens labber. Med disse to stengene beveger/manipulerer/spiller figurspilleren med forlabbaene til Løven. Labbene har ledd i skuldrene, albuene og potene.

Tilknyttet (4)
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Marit Hulaas Stubberud (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Eventyr om rare dyr (produksjon) – Bunraku