Pierrot

Inngår i produksjon "Pierrot og månen" (1980), Oslo Nye Teater

Pierrot var hovedkarakteren i produksjonen Pierrot og månen av dramatiker Jytte Lyngbirk. Scenografien var ved Hans Petter Harboe, Gerd Alfsen laget teaterfigurene og Kari Sundby hadde regien. Produksjonen hadde premiere  den 16. april 1980 på Oslo Nye Dukketeatret. 

Informasjon

(Objekt ID 99480)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 16. apr. 1980
Kategori Stangfigur
Emneord Barn og unge
Størrelse ca. 55-60 cm.
Lisens

Oslo Nye Tater.

Copyright. 

Les mer

I programmet står det: "Harlekin, Pierrot og Pierette, disse tre figurene har opptrådt på mange scener rundt i verden. De dukker opp i forskjellige forkledninger i forskjellige situasjoner - i operaer, balletter, teaterstykker og pantomimer. De har gjøglet på markedsplasser og ved fyrstens hoff. På Pantomimeteatret i Københavns Tivoli kommer de tilbake hvert eneste år, til glede for store og små. Bestandige og forunderlige foranderlige er de. Det er med glede vi ønsker det udødelige trekløveret velkommen hit til oss."

Pierrot ble spilt av Stein Kiran, Harlekin av Knut Wiulsrød og Pierette  av Anne-Lise Ruud. 

Kilder:

Oslo Nye Teater. Program fra produksjonen. 

Giver

Oslo Nye Teater. Knut Wiulsrød.

Transportert 15.2. 2020. 

Materialtyper

Pierrot er avbildet sammen med Harlekin og Pierette. De tre figurene ble laget over samme lest - som klassiske stangfigurer. Pierrot har en lang overdel av et skinnende stoff i gull med to tradisjonelle dusker (sorte) festet foran på bryset. 

Hodet til Pierrot ble skåret ut i isopor, forsterket med bomullsgas og lim, pusset og deretter malt. Ansiktstrekkene er deltaljerte og tilnærmet et menneskelige ansikt - i miniatyr. Resten av hodet forsvinner i den mørke bakgrunnen. 

De to andre figurene, Pierette og Harlekin, ble laget etter samme lest, men gitt karakteristiske trekk for disse sceniske arketypene.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Pierrot ble konstruert som stangfigur med hode festet på en rundstokk og med forlengelse (håndtak) for figurspiller. Figuren hadde et skulderparti som armene ble festet til og drakten / kostymet ble tredd på. Armene hadde ledd i skuldrene, albuene og håndleddene. En stang ble festet inne i hver av figurens hender for å kunne spille med dem. Stangfigurene kan variere i størrelse sammenlignet med hanskefiguren som er bundet til spillerens hånd. 

Det antas at de andre to figurene, Pierette og Harlekin, ble bygget over samme lest som Pierrot. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Gerd Alfsen (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Pierrot og månen (produksjon) – Stangfigur