Den stygge andungen

Inngår i produksjon Fra Den stygge andungen (1979), Oslo Nye Dukketeatret

Den stygge andungen var hovedfiguren i Oslo Nye Teaters produksjon med samme tittel, basert på eventyret av Hans Christian Andersen. Bearbeidelsen for scenen ble gjort av Zanza Lidums og oversettelsen var ved Kari Sundby. Hun var også ansvarlig for regien. Scenografien var ved Hans Petter Harboe, og Gerd Alfsen hadde ansvaret for utformingen og realiseringen av figurene. Den stygge andungen hadde premiere 13. september 1979 på Frogner Hovedgård.

Informasjon

(Objekt ID 99396)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 13. sep. 1979
Kategori Håndfigur
Emneord Eventyrfigur
Størrelse Ca. 35 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Les mer

Teaterfiguren Den stygge andungen ble spilt av Knut Wiulsrød.

KILDE:

Oslo Nye Teater.

Giver: Oslo Nye Teater. Knut Wiulsrød

Transportert 25.08.2020.

Materialtyper

På det eneste fotoet som vi hittil har av den stygge andungen ser vi en hvit figur bakerst til venstre på bildet. Figurspilleren som spilte rollen har fortalt at dette sannsynligvis er den stygge andungen. Vi ser den i en sammnsunket posisjon og med hodet bøyd framover. Kanskje er den trist? Materialene den er framstilt av kan være et mykt bomullsstoff eller velur. Det ser ut som om kroppen til figuren var formet av skumgummi med eller uten annet formateriale som gir volum. 

Det er vanskelig å si noe mer om figuren på bakgrunn av fotoet. 

Figuren i midten med rustrødt hode, hvit kropp og beige vinger var sannsynligvis En fornem høne. De to på hver side var ender. 

Konstruksjon/teknikk

Høyst sannsynlig har det vært en stang i hodet på figuren som kroppen ble bygget rundt. Stangen må i så fall ha vært forlenget for at figurspilleren skulle kunne spille med den. Det må ha vært flere varianter av den stygge andungen. Her ser vi ham som liten, de andre variantene kjenner vi ikke til.  

Annen info

Seks figurspillere medvirket i Den stygge andungen. Ensemblet på Oslo Nye Dukketeatret var blitt utvidet med to menn, den ene var Knut Wiulsrød som kom til figurteatret i 1976 og Stein Kiran 1978. 

Tilknyttet (4)
Gerd Alfsen (person) – Figurmaker
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Den stygge andungen (produksjon) – Stangfigur