Prinsen

Inngår i produksjon "Hans Christian og hans Christiania" (1986), Christiania Teater

Christiania var hovedkarakteren i produksjonen Hans Christian og hans Christiania. Gösta Kjellin skrev manus som var inspirert av eventyrene Prinsessen på erten og Den flyvende kuffert av H. C. Andersen. Mona Wiig var ansvarlig for regi, scenografi, design og realisering av teaterfigurer. Musikken var ved Asbjørn Håmo. Målgruppen var barn fra 5 år og oppover. Produksjonen hadde urpremiere på Norsk Folkemuseum, i Collett- Cappelengården, fredag 12. september 1986. 

Informasjon

(Objekt ID 97439)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 12. sep. 1986
Kategori Stangmarionett
Emneord Barn
Størrelse Marionetten var 38 cm høy pluss 40 cm lang førerstang
Lisens

Mona Wiig.

Copyright.

Les mer

Vi visert til de andre teaterfigurene som medvirket i oppsetningen Hans Christian og hans Christiania. De som er registrert er: Christiania, Hans Christian, Prinsessen på erten og Kjøpmannen.

Kilde: Mona Wiigs private arkiv.

Giver: Mona Wiig, 21.2. 2020. 

Materialtyper

Prinsen var laget i heltre med få ledd eller artikulasjsoner. Hodet var skåret ut i tre, kroppen var et masivt stykke tre, beina var laget i tre med ledd i hofter og knær. Overarmen var sydd av stoff og underarm og hånd var et stykke formet tre. Leddene var bundet sammen med biter av skinn. Både krone  og hår var laget av tre. Marionetten ble ikke malt, alle kroppsdeler var trehvite. Prinsen hadde et lite 'lendeklkede! i brokadestoff. 

Konstruksjon/teknikk

Prinsen var en stangnmarionett med stang festet i hodet på marionetten. Stangen var ca. 40 cam lang og festet til en føringsmekanisme i den andre enden som marionettespilleren kunne holde i. Det ble festet en tråd på hver hånd og på hvert av marionettens lår, over kneleddet. Føringsmekanismen som kunne dreies slik at det gir utslag på bevegelsene til beina.  

Den andre enden av stålstangen/pianotråden var bøyd i 90 grader og hadde funksjon av et håndtak. En rundstokk var tredd på stålhåndtaket slik at spilleren kunne få et godt grep om håndtaket og figuren. Denne stangmarionetten hadde tråd festet over hvert kneledd og i hver hånd. 

Tilknyttet (3)
Mona Wiig (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Christiania Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Hans Christian og hans Christiania (produksjon) – Stangfigur
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler