Reven

Inngår i produksjon "Østenfor sol og vestenfor måne" (1976), Riksteatret

Reven var en av teaterfigurene i produksjonen Østenfor sol og vestenfor måne. Det norsk folkeeventyret med samme tittel ble bearbeidet av Claude Morrand og oversatt fra fansk til norsk ved Svein Selvig. Regissør var Margareta Niculescu og scenograf og designer var Elisabeta G. Conovici. Østenfor sol og vestenfor måne hadde premiere 4. oktober, 1976 i Kristiansund. 

Denne produksjonen var en milepel i Riksteatrets historie. Den markerte åpningen av en egen scene for et reisende figurteater, som dengang ble kalt Riksteatrets dukketeater.

Informasjon

(Objekt ID 96729)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 4. okt. 1976
Kategori Håndfigur, Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 90 cm hode og kropp, hale ca. 70 cm.
Lisens

Riksteatret.

Copyright. 

Les mer

 På den første og andre turneen ble Reven spilt av Marianne Edvardsen. På den tredje turneen ble den spilt av Christine Stoesen.

Vi viser til de andre teaterfigurene i produksjonen Østenfor sol og vestenfor måne. De som er registrert i databasen er: Den lille jenta, Bjørnen, Kråka, Væren og Havtrollet. 

Kilder: Riksteatret. Programmet for produksjonen. Mona Wiigs private arkiv.

Giver: Mona Wiig.

Transportert 21.11. 2019.

Materialtyper

Hodet til Reven var skåret ut i tre, det var rundt med en spiss sort snute. Ørene sto rett opp og rundt hodet hadde Reven en 'krans' laget av hvitt garn. Pupillene var to sorte halvkuler. Kroppen var lang med en spirel til 'skjelett' som var dekket av tekstil og dekorert med hvite garndusker til pels. Fra kroppen dinglet fire små bein som beveget seg fritt. Potene var malt sorte, ellers var beina laget av tekstil. Reven hadde en lang og kraftig hale hvor deler av halen var en spiral. Spiralen var igjen dekket tett med hvitt garn. 

Konstruksjon/teknikk

Revens hode var festet til den ene endren av revekroppen og halen til den andre enden. Kroppen var en solid spiral, men den var samtidig bevegelig. Spiralen var igjen dekket av en 'overdrakt' alias dyrekropp som var dekorert med garndusker. Reven hadde to føringsstenger, en festet i holdet og en festet i feste i overgangen mellom kroppen og halen. Spiralen i kroppen og spiralen i deler av halen gav figuren stor bevegelighet. Foruten stor smidighet, var den også konstruert for å kunne gjøre store hopp og store bevegelser med halen.  

Annen info

I Riksteatrets programmet skriver regissør Margareta Niculescu: "Men den virkelige dialogen finner sted i den mørklagte salen, under følelsesmessige spenninger, der barnet og marionetten gjennomlever sine historier - både morsomme og triste - med et engasjement som ikke er til å gjenskape. Vi vet at for barnet eksisterer det ikke noe skille mellom fiksjon og virkelighet. For barnet er det som hender på scenen like sant som virkeligheten selv." (Programreaksjon Jan Føyner).

Tilknyttet (4)
Elisabeta Georgeta Conovici (person) – Designer, Scenograf
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Teatrul Tandarica (organisasjon) – Opphavsperson
Østenfor sol og vestenfor måne (produksjon) – Stangfigur
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler