Reven/Julian Strøms dukketeater

Inngår i produksjon Reven i Julian Strøms Dukketeater, 1963-1965.

Reven ble sannsynligvis laget spesielt for eventyrprogrammene i NRK. I perioden 1963-1965 produserte Julian Strøms Dukketeater store oppsetninger basert på Asbjørnsen og Moes eventyr for NRK fjernsynet. Dukkene/figurene og noen av tekstene var hentet fra forestillinger som tidligere var vist på Folketeatret og på Oslo Nye Teater. 

Vi antar at Willie Norderå var dukkemaker, han laget dukker og dekor til mange av produksjonene for Julian Strøms Dukketeater. Strøm var kjent som en eventyrforteller før han begynte å spille dukketeater. Han var opptatt av å formidle folkeeventyr for nye generasjoner norske barn. Dukketeater og fjernsynet ble viktige redskaper for å nå dette målet. 

Informasjon

(Objekt ID 147229)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1963
Emneord Barn
Størrelse Ca. 55-60 cm.
Lisens

Birgit Strøms arvinger, Selma Therese Lyng og Nina Lyng-Vagstein, har opphavsrett til denne figuren.

Les mer

Det er uvisst hvem som har spilt reven. Siden den trolig har vært med i flere produksjoner er det sannsynlig at den har blitt spilt av forskjellige dukkespillere.

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: Utlånt av Julian Strøms arvinger. 

Transportert: 31.03. 2024.

Materialtyper

Hodet til reven ble formet i leire eller plastilin og deretter støpt på en form av  leire. Den tørkede formen ble delt i to, leiren fjernet og formen limt sammen igjen (med støpematerialet). Reven hadde store ører som ble laget av tekstil, tydelige øyne og markant snute som var sort ytterst. Labbene var også sorte. Reven var kledd i et velour-aktig orange stoff på deler av kroppen, foran på brystet var fargen beige av samme type velourstoff. Reven hadde en lang hale som var hvit ytterst på haletippen. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen var en enkel hanskefigur med hodet på pekefinger og tommel- og lillefinger til labber. Om denne fingerstillingen ble brukt, var langfinger og ringfinger bøyd inne i hånden. De var m a o ikke virksomme. Underdrakten var viktig, den ser vi ikke, men den ble formet etter spillerens hånd. I pionertiden for dukketeater i Norge var hanskedukken den foretrukne,  el. den spillere og dukkemakere var kjent med.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (3)
Willie Nordrå (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Det var en gang (produksjon) – Hanskefigur