Væren

Inngår i produksjon "Væren og grisen som skulle til skogs", en samproduksjon mellom Norsk Dukketeater og Folketeatret.

Væren var én av teaterfigurene i prodsuksjonen Væren og grisen som skulle til skogsbasert på et manus av Agnar Mykle og produsert av Norsk Dukketeater, som var en underavdeling av Folketeatret. Jane Mykle var designer og figurmaker og Agnar Mykle regissør. Urpremieren på denne produksjonen spilt på Folketeatret 6. april 1953.

Informasjon

(Objekt ID 122180)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 6. apr. 1953
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 50 cm i høyde.
Lisens

Agnar og Jane Mykles etterfølgere.

Les mer

Foruten Julian Strøm, medvirekt unge og uerfarne spillere i  produksjonen.

Giver: Figurteatret i Nordland.

Kilder: Figurteatret i Nordland. Helgesen, Anne (2003): Animasjonen - Figurteatrets velsignelse og forbannelse. Norsk figurteaterhistorie, Dr. Art-avhandling i teatervitenskap, Institutt for musikk og teater, UiO. 

Transportert: 1.2. 2022. 

Materialtyper

Hodet ble støpt med avispapir og lim på en plastellinaform. Drakten ble sydd av tekstiler: en underdrakt i bomull og en overdrakt som gav karakter til figuren. De korten hendene eller fingrene til figuren ble som oftes laget av tekstil (f. eks. filt) eller skinn.

Konstruksjon/teknikk

Designer og figurmaker Jane Mykle holder hanskefiguren på fotoet. Den er laget etter en mal som i stor grad ble brukt av to generasjoner Mykle, (Agnar og Jane og sønnen Arne og hans kone Bjørg Mykle).

Figurene besto av en underdrakt som var tilpasset spillerens hånd og laget av et mykt stoff, gjerne bomull. Over denne underdrakten ble kostymet formet. Hoidene var formet i plastellina og derette ble formen støpt av avispapir eller bomullsgas og lim. Halsen ble også støpt, det var viktig at halsen satt godt på spillerens pekefinger (for å kunne kontrollere hodebevegelsene til figuren).  

Annen info

Det ble en kort og konfliktfylt til for Norsk Dukketeater ved Agnar Mykle under Folketeatret. Væren og grisen som skulle til skogs var Mykles andre produksjon som også bli hans siste. Den første produksjonen var Gjete Kongens Harer som hadde premiere 17.01. 1953. Helgesen, Anne (2003:153-154).

Tilknyttet (4)
Jane Mykle (person) – Designer, Figurmaker
Folketeatret (organisasjon) – Opphavsperson
Norsk Dukketeater (organisasjon) – Opphavsperson
Væren og grisen som skulle til skogs og bo for seg selv (produksjon) – Hanskefigur
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler