Torkjell Troll

Inngår i produksjon "Askeladden" (1970), Dukketeaterverkstedet

Torkjell Troll var en av hanskefigurene i produksjonen Askeladden av Dukketeaterverkstedet, basert på et manus av Arne Mykle og bygget på folkeeventyrene om Askeladden. Teaterfigurene var laget av Jane Mykle og Arne Mykle var ansvarlig for regi. Premieren fant sted på  Nøklevann skole i Oslo den 16. oktober, 1970. 

Askeladden var på turne i regi av Riksteatret. 

Informasjon

(Objekt ID 111445)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 16. okt. 1970
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 55-60 cm.
Lisens

Arne Mykles etterføløgere.

Copyright. 

Les mer

Askeladden var Dukketeaterverkstedet første produksjon. De to figurspillerne var Ellen (Stoesen) Horn og Arne Mykle. Vi viser til de andre hanskefigurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er Askeladden og prinsessen (og kongern) under tvil.

Kilder: Riksteatrets arkiv. 

Giver: Riksteatret

Transportert 22.4. 2021. 

Materialtyper

Plastellina til forming av hode og avispapir og lim til støp av hode. Tekstiler i bomull til underdrakt og overdrakt. De må være lette i vekt og kunne puste for å understøtte figurspilleren formidling og ekspressivitet under spill. 

Hodet til denne hanskefiguren var stort og i ansiktet ruvet nesa. Det kan tenkes at hodet ble laget i skumgummi (hult ut innvendig), men dette er en gjetning. Øynene var små og håret var laget av garn. 

Kroppen har volum og må være polstret. Av fotoet kan vi se at figuren hadde  bukse med én sele. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Denne hanskefiguren har ikke de typiske korte armene som står rett ut fra kroppen, her er de lengre og henger ned. Enten har figurspilleren brukt hele hånda for å spille med hodet (hult inni), eller så har hodet vært festet på en stang. Figuren har ingen komplisert konstruksjon, men det ser ut som om den har mer volum enn en hanskefigur som må formes etter figurspillerens hånd for å kunne spille med den.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (4)
Jane Mykle (person) – Designer, Figurmaker
Dukketeaterverkstedet (organisasjon) – Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Askeladden (produksjon) – Hanskefigur
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler