Lillesøster

Inngår i produksjon "Kong Oskar av ingenting"

Lillesøster var hovedkarakteren i produksjonen Kong Oskaar av ingenting basert på et skuespill av Jesper Halle. Scenografien var ved Hans Petter Harboe, Kari Noreger var designer og dukkemaker og regien var ved Barthold Halle. Produksjonen hadde urpremiere den 8. februar 1991 på Dukketeatret på Bymuseet på Frogner. 

Informasjon

(Objekt ID 105535)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 8. feb. 1991
Kategori Bunraku inspirert figur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 55 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Les mer

Lillesøster ble spilt av Kjersti Germeten.

Oskar og Sasndmann er de to andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. Vi viser til disse. 

Kilder: Oslo Nye Teater.

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 19.10. 2020. 

Materialtyper

Hode, armer og føtter var formet i isopor og forsterket med bomullsgas og lim. Siste finish var maling. Deler av kroppen ble sannsynligvis laget i isopor med innfelte deler av tre for å få solid feste for armer og bein. Figuren var kledd i grønn bomullskjole. Hun hadde lyst og litt 'pjuskete' hår. Bak i hodet var det festet et håndtak for å kunne spille med figuren. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Dette var en forenklet bunrakukonstruksjon hvor figuren har håndtak bak i hodet som figurspilleren holder i/spiler med den. Den vanlige spillemåten er at figurspilleren holder figuren foran seg, m.a.o. skjuler deler av sin kropp og hode med figuren. (Det er også mulig med samhandling og samspill mellom figur og spiller). Den andre armen til figurspilleren brukes flittig i alle situasjoner for å få mest mulig ekspressivitet i figuren. Av og til må det en hjelpende hånd til for å utnytte figurens fysiske muligheter. 

Figurene må ha hatt et ledd i feste mellom hals og skulder, den har også hatt ledd i skuldre, albuer og håndledd. Videre har figuren vært leddet i lårfeste, knær og ankler. 

Tilknyttet (4)
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Kari Noreger (person) – Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Kong Oskar av ingenting (produksjon) – Bunraku inspirert figur