Billy

Inngår i produksjon "Bittesmåene" (1993), Oslo Nye Dukketeatret.

Billy var en av karakterene i produksjonen Bittesmåene basert på en dramatisering av Kirsten Sørlie, etter en historie av Roald Dahl med samme tittel. Iben Sandemose var scenograf, figurdesigner og Kari Noreger figurmaker.  Regien var ved Kirsten Sørlie. Produksjonene hadde urpremiere den 23. april 1993 på Dukketeatret på Bymuseet på Frogner. 

Informasjon

(Objekt ID 105471)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 23. apr. 1993
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 50 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Les mer

Kjersti Germeten spilte Billy. 

Vi visert til den andre figuren som er registrert under denne produksjonen som er Kongen. 

Kilder: Oslo Nye Teater.

Giver: Oslo Nye Teater

Transportert 19.10. 2020.

Materialtyper

Hodet til Billy ble ble skåret ut i isopor, forsterket med bomullsgas og lim og deretter malt. Figurene hadde øyne og en markert nese. Den gule hårmanken var dominerende og luggen rakk ned til øynene. Håret ble laget av garn. Billy er kledd i en hvit drakt som hadde en krage som minnet om matroskrage. Figuren hadde bein og føtter med sko. Det ser nesten ut som om drakten ble laget av et tynt ullstoff. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Det ser ut som om Billy var konstruert som en klassisk stangfigur. Hodet ble festet på en rundstokk med forlengelse til håndtak for figurspilleren. (Rundstokken ble tredd igjennom et hull i skulderpartiet). Armene ble festet til skuldrene og leddet i albuen og håndleddet. Til hver av hendene ble det festet en førerstang/pianotråd for å kunne spille med armene og hendene. Bena ble sikker også brukt i spill, enten direkte med figurspillerens hånd. Det er også tenkelig at figurspilleren har fått hjelpende hånd/hender, begge deler er mulig. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (4)
Iben Sandemose (person) – Scenograf, Designer
Kari Nordeger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Bittesmåene (produksjon) – Bunraku