Sofus

Inngår i produksjon "Trollkrittet" (1989), Oslo Nye Teater

Sofus var en av figurene i produksjonen Trollkrittet dramatisert av Morten Jostad etter en bok av Zinken Hopp med samme tittel. Scenografi og figurdesign var ved Christian Egemar, Kjersti Germeten var figurmaker og  Stein Kiran var regissør. Produksjonen hadde urpremiere 15. september 1989 på Oslo Nye Dukketeatret. 

Informasjon

(Objekt ID 102594)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 15. sep. 1989
Kategori Stangfigur
Emneord Barn, Stangfigur
Størrelse ca. 50 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Les mer

De to variantene av Sofus ble spilt av Kjersti Germeten.


Vi viser til de andre figurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Ugla og Jon. 

Kilder: Oslo Nye Teater.

Giver: Oslo Nye Teater. 

Transportert 8.7. 2020. 

Materialtyper

Sofus som teaterfigur ble laget i isopor og forsterket med bomullsgas og lim, deretter pusset, sparklet og malt. Armene ble festet til et skulderpart som var  skult under drakten. Klesdrakten besto av en overdel og stripete bukser. De var laget av myke tekstiler.   

Opprinnelig var Sofus en figur som kun hadde et omriss eller konturer av et hode, en kropp, av bein og armer. Dette omrisset var laget av et bøyelig materiale, muliens skumgummi som var stivet opp med plastrør eller ståltråd. Det var med andre ord to fysiske varienater av figuren Sofus. Dette fremkommer av gruppebildet som er registrert fra denne produksjonen. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Sofus var en tradisjonell stangfigur, med en rundstokk festet i hodet og med forlengelse til figurens brystparti. En pianotråd ble festet i hver av figurens hender. Figurspillerens styrings- og spillegrep om figuren var gjennom den forlengede rundstokken fra hodet. De to biena til figuren beveget seg naturlig med figurens bevegelser, m. a. o. de hadde ingen styringsmekanisme. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (4)
Christian Egemar (person) – Scenograf, Designer
Kjersti Germeten (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Trollkrittet (produksjon) – Stangfigur