Den tørste

Inngår i produksjon "Askeladden og de gode hjelperne" (1996) Oslo Nye Dukketeatret.

Den tørste var en av teaterfigurene i Produksjonen Askeladden og de gode hjelperne av  Axel Hellstenius etter Asbjørnsen og Moes eventyr med samme tittel. Scenografi og kostymer var ved Per Kristian Solbakken, Kari Noreger var figurmaker og regien var ved Petter Næss. Produksjonen hadde premiere den 26. oktober 1996 på hovedscenen på Oslo Nye Teater. 

Informasjon

(Objekt ID 100390)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 26. okt. 1996
Kategori Humanett
Emneord Barn
Størrelse Ca. 165-170 cm. høy.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Les mer

Denne produksjonen var et samarbeid mellom Oslo Nye Teater og Oslo Nye Dukketeatret. Teaterfigurene var store, flere i menneskestørrelse og vel så det.  Regissøren Petter Næss skriver i programmet følgende:

"Vår forestilling tar utgangspunkt i det vi drømmerom, men tror er umulig, fordi fordommer og mistenkeliggjøring holder oss igjen. Disse egenskaper er en stor del av oss, men Espen Askseladd er eksemplet på at hvis vi er nysskjerrige og åpne, og overvinner både egne og andres fordommer, kan drømmen bli virkelighet." (Program for forestillingen). 

Den tørste ble spilt av Knut Wiulsrød.

Kilder: Oslo Nye Teater og program for forestillingen.

Giver: Oslo Nye Teater

Knut Wiulsrød, transportert 23.5. 2020. 


Materialtyper

Materialet til Den tørste er tvers igjennom skumgummi. Alle former ble klippet og /eller skåret til ut fra dette materialet. Fargelegging er gjort med  pasellkritt og markeringer med sprittusj. 

Konstruksjon/teknikk

Det var et håndgrep i nesa på Den tørste og et bak i skulderpartiet. Figurspilleren var delvis skjult bak figuren  om var i menneskkehøyde. Denne type figur har stort slektskap med humanettene.

I den tradisjonelle humanetten er spilleren som oftest inne i selve figuren (i en drakt eller et dekkende stoff). En annen type humanett bygges direkte på spillerens kropp som f. eks en utvidelse av en legemsdel  (en forlenget arm).

Annen info

Et annet foto er laget ved denne produksjonen som viser flere av teaterfigurene som medvirket sammen med Askeladden. Fra venstre ser vi: Den tørste, Lytteren, Den lette, Den sultne og Truten. Det var Morten M. Faldaas som spilte Askeladden, men på fotoet har han en 'stand in' grunnet sykdom. 

Tilknyttet (4)
Per Kristian Solbakken (person) – Scenograf
Kari Noreger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Askeladden og de gode hjelperne (produksjon) – Humanett