Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret

Også kjent somOdin Teatret
OrganisasjonstypeTeatergruppe
HovedfokusTeater, Tverrkunstnerisk
Etablert1. jan. 1964
Epostodin@odinteatret.dk
NettstedOdin Teatret. Nordisk teaterlaboratorium

Om Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret

Nordisk teaterlaboratorium - Odin Teatret, eller bare Odin Teatret som gruppen er mest kjent som, ble etablert av italieneren Eugenio Barba i Oslo i 1964. Han kom til Norge etter flere års arbeid ved Grotowskis teaterlaboratorium i Polen. Barba hadde vært i Norge tidligere , og det var her han ville være.

Her på Sceneweb ser du en oversikt over hvilke produksjoner av Odin Teatret som har gjestet Norge.

Les mer

 • Images (0)
 • Video (0)
 • Audio (0)
 • Files (0)

  Egne produksjoner

  Vis mindre

  Vis alle

  Coproduksjoner

  Tilknyttet

  Mer om Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret

  I 1965 hadde Odin Teatret premiere på sin første forestilling Ornitofilene, basert på Jens Bjørneboes Fugleelskerne. Odin Teatrets opphold i Norge ble imidlertid kortvarig. Gruppen fikk ikke støtte fra norske myndigheter til å fortsette sitt arbeid. Gruppen hadde imidlertid vært på turne i Norden med Ornitofilene. De ble tatt godt i mot overalt, spesielt i Danmark, og Holstebro by inviterte dem til å skape et teaterlaboratorium hos dem. Odin Teatret flyttet derfor til Holstebro i 1966, en by som var truet av fraflytting. Holstebro inviterte Odin Teatret som ett ledd i byplanleggingen, og det skulle vise seg å være en god strategi. Odin Teatret holder fremdeles (2010) til i Holstebro, hvor deres tilstedeværelse har bidratt til å gi byen nytt liv.

  Norsk teater mistet en rik ressurs da Odin Teatret emigrerte. Slik beskrev Jens Bjørneboe det i et essay: ”Faktum er, at det eneste skandinaviske avantgardeteater som har nådd europeisk ry, og som virkelig har betydd noe på profesjonell internasjonal basis, - det teatret er grunnlagt og opparbeidet i Oslo, og faktum er dessverre videre at unge norske skuespillere og regissører ikke gad å gå og se på det. Nordens eneste nyskapende avant garde-teater oppsto i Oslo, men gikk nesten helt upåaktet hen.” Bjørneboe, Jens: Samlede essays. Teater. Pax Forlag as, Oslo 1996 (1978):59

  Odin Teatret turnerer internasjonalt og etablerte International School of Theatre Anthropology (ISTA) i 1979 og Center for Theatre Laboratory Studies (CTLS) i 2002.

  Kilder:

  Bjørneboe, Jens: Samlede essays. Teater. Pax Forlag as, Oslo 1996 (1978)