Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret

Nordisk teaterlaboratorium - Odin Teatret, eller bare Odin Teatret som gruppen er mest kjent som, ble etablert av italieneren Eugenio Barba i Oslo i 1964. Han kom til Norge etter flere års arbeid ved Grotowskis teaterlaboratorium i Polen. Barba hadde vært i Norge tidligere , og det var her han ville være.

Her på Sceneweb ser du en oversikt over hvilke produksjoner av Odin Teatret som har gjestet Norge.

Informasjon

(Objekt ID 4103)
Objekttype Organisasjon
Også kjent som Odin Teatret
Organisasjonstype Teatergruppe
Hovedfokus Teater, Tverrkunstnerisk
Etablert 1. jan. 1964
Epost odin@odinteatret.dk
Nettsted Odin Teatret. Nordisk teaterlaboratorium

Kontaktinformasjon

Adresse Holstebro, Danmark
E-post odin@odinteatret.dk

Annen informasjon

Organisasjonsform Annen/Ukjent
Les mer

I 1965 hadde Odin Teatret premiere på sin første forestilling Ornitofilene, basert på Jens Bjørneboes Fugleelskerne. Odin Teatrets opphold i Norge ble imidlertid kortvarig. Gruppen fikk ikke støtte fra norske myndigheter til å fortsette sitt arbeid. Gruppen hadde imidlertid vært på turne i Norden med Ornitofilene. De ble tatt godt i mot overalt, spesielt i Danmark, og Holstebro by inviterte dem til å skape et teaterlaboratorium hos dem. Odin Teatret flyttet derfor til Holstebro i 1966, en by som var truet av fraflytting. Holstebro inviterte Odin Teatret som ett ledd i byplanleggingen, og det skulle vise seg å være en god strategi. Odin Teatret holder fremdeles (2010) til i Holstebro, hvor deres tilstedeværelse har bidratt til å gi byen nytt liv.

Norsk teater mistet en rik ressurs da Odin Teatret emigrerte. Slik beskrev Jens Bjørneboe det i et essay: ”Faktum er, at det eneste skandinaviske avantgardeteater som har nådd europeisk ry, og som virkelig har betydd noe på profesjonell internasjonal basis, - det teatret er grunnlagt og opparbeidet i Oslo, og faktum er dessverre videre at unge norske skuespillere og regissører ikke gad å gå og se på det. Nordens eneste nyskapende avant garde-teater oppsto i Oslo, men gikk nesten helt upåaktet hen.” Bjørneboe, Jens: Samlede essays. Teater. Pax Forlag as, Oslo 1996 (1978):59

Odin Teatret turnerer internasjonalt og etablerte International School of Theatre Anthropology (ISTA) i 1979 og Center for Theatre Laboratory Studies (CTLS) i 2002.

Kilder:

Bjørneboe, Jens: Samlede essays. Teater. Pax Forlag as, Oslo 1996 (1978)

Coproduksjoner (2)
Tittel Premiere
Fritt fram – 31. aug. 2019 – KompaniTO
Tractor Circus – 15. jun. 2017 – KompaniTO
Tilknyttede personer (3)
Elsa Kvamme – Skuespiller (fra 1973 til 1975)
Torgeir Wethal – Scenekunstner (fra 1964 til 27. jun. 2010)
Eugenio Barba – Kunstnerisk leder (fra 1964)
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler