Fotografi av Otto Nielsen.

Informasjon

(Objekt ID 101207)
Objekttype Multimedia
Eksponeringsdato 1964
Aksesjonsdato 9. jun. 2020
Kategori Stillbilde / Fotografi
Lisens

Dette bildet er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens

Farger Svart /hvitt
Emneord Fotografi, Mann, Komponist, Sanger, 2. verdenskrig
Sted Oslo, Norge
Bilde tatt 1964
Filstørrelse 202 KB
Høyde 600 px
Bredde 591 px
Last ned medieobjekt

Fotografi av Otto Nielsen.

Foto: Rigmor Dahl Delphin

Eier: Oslo Museum

Under 2. verdenskrig drev Otto Nielsen med illegalt arbeid. Han ble arrestert 10. november 1943 og plassert i Grini fangeleir utenfor Oslo. Der satt han til frigjøringen.

Om oppholdet på Grini sa han: «Jeg tror aldri jeg har vært så produktiv.» Sammen med fangekameratene oppdaget Otto Nielsen at «smilet, det er et godt våpen». Flere av visene fant veien ut i friheten lenge før opphavsmannen, ikke minst Det har vi og den langt mer alvorlige Kjære lille Toril. Om valget av humor som innfallsvinkel, sa han: «Jeg var litt ergerlig for at de visene som eksisterte fra før. De var så traurige, og de var også litt for mye hår på brøstet, liksom, så tapre, og det likte jeg ikke i grunnen, for det var i grunnen ikke noen sak å bli arrestert. Det var nokså lettvint.»

I brakke 9, rom 8 var han med på å starte sanggruppa Grinikvartetten som ble aktive stemningsskapere i leiren, der høydepunktet nok var julekabareten i 1944. Deler av repertoaret var nyskrevne sanger av Otto Nielsen. Etter frigøringen var Grinikvartetten (med opptil åtte medlemmer) aktive i innsamlingskampanjer til inntekt for «ubemidlede frigitte fanger» og «politiske norske Tysklandsfanger og deres etterlatte». Gruppen var aktive i alle fall ut året og ga høsten 1945 ut to singelplate.

KILDER:

Oslobilder, oslobilder.no, 09.06.2020, http://oslobilder.no/OMU/OB.RD4198c?query=otto+nielsen&count=11&search_context=1&pos=2

Tilknyttet (2)