Ibsenprisen 2019

Ibsenprisen

Ibsenprisen ble i 2019 delt ut av ordfører Hedda Foss Five under en festaften i Ibsenhuset i Skien onsdag 20. mars. Konferansier var Line Rosvoll.

Vinnere
 • Demian Vitanza

  Juryens begrunnelse:

  Tyngde er et scenedikt med et sterkt og nært narrativ. I teksten taler to stemmer fra det hinsidige: Den ene på vegne av et ufødt barn, den andre på vegne av en avdød mann. Stemmenes opphav skaper et tekstlig spenn mellom den døde mannens tilværelse som frø dypt i jorden til det ufødte barnets eksistens et sted i kosmos. 

  Historien tar utgangspunkt i det dokumentariske og personlige, men er gitt en teatral forskyvning som gjør at stoffet oppleves allmennmenneskelig og gjenkjennelig. I skildringen av et liv preget av utenforskap, sykdom og stor kjærlighet, aksentueres eksistensielle grunntema: Ensomheten vi alle deler, lengselen, en søken etter fellesskap, mening og trøst. 

  Tyngde er en viktig tekst fordi den evner å favne både individuelle og allmenngyldige perspektiver, og stoffet oppleves gjenkjennelig, rikt og klokt. Tyngde er et nært portrett av en tapserfaring fortalt med den taptes stemme.

  Vitanza skriver med poetisk kraft og høy kompleksitet om levd og ulevd liv. Språket er stringent, vitalt og billedrikt.Verkets gjennomgående bruk av botaniske referanser skaper en nærmest taktil språkopplevelse. Teksten fanger mangfoldet blant scenetekster i samtidsteatret og forener dem i en høyere enhet.

  Og samtidig: Det vesentlige ligger gjemt mellom linjene."

  KILDER:

  Pressemelding fra Skien kommune 20.03.2019

Nominerte (3)
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler