Den internasjonale Ibsenprisen 2009

Den internasjonale Ibsenprisen 2009

Den internasjonale Ibsen-prisen ærer en enkeltperson, en institusjon eller organisasjon som har brakt nye dimensjoner inn i drama- og teaterverdenen. Juryen består av ledende skikkelser fra det internasjonale teatersamfunnet. Prisen ble etablert av den norske regjeringen i 2008 og er på 2,5 millioner norske kroner.

Vinner av prisen var Ariane Mnouchkine.

Vinnere

 • Ariane Mnouchkine

  Den norskspråklige juryuttalelsen i sin helhet*:

  "Alle som har sett en av Ariane Mnouchkines forestillinger på Théâtre du Soleil i Paris kommer ut med en følelse av å ha vært vitne til et eventyr. Noe som er større enn livet og som samtidig handler om livet. En reise som gir nye kunnskaper om historien og samfunnet, som beriker både tanker og følelser og som allerede gjennom sitt teaterspråk fyller publikum med en paradoksal tro på fremtiden.

  Man sier at teatret har sin opprinnelse i ritualene - i så fall er Ariane Mnouchkines teater et bevis på at ritualenes kilder ikke har tørket ut. Hun samler mennesker rundt seg for å fortelle om sivilisasjonens store kriser, fra de gamle kriger til våre dagers forfølgelser og flyktningstrømmer. Men ut av disse fortellingene om kriser og uhyggelige tragedier vokser et sterkt, og mange skulle nok si utopisk fellesskap mellom scene og sal frem.

  Det er slik Ariane Mnouchkine og hennes mange medarbeidere på Théâtre du Soleil gir oss tilbake noe som denne håpløshetens tid mangler: livsmot, glede og medmenneskelighet."

  Uttalelsen i sin helhet (på engelsk) kan leses på hjemmesidene til den internasjonale Ibsenprisen, www.ibsenawards.com: http://www.ibsenawards.com/article.php?cid=2&aid=64&typecat=0

  *Engelskspråklig begrunnelse er utvidet, sammenlignet med den norske versjonen. Sceneweb gjengir den norskspråklige i sin helhet, og tilsvarende utdrag fra den engelske.

 • Images (0)
 • Video (0)
 • Audio (0)
 • Files (0)