Plastilina

Plastilina (2001) er et skuespill av Vasilij Sigarev.

Plastilina handler om Maxim, en ung gutt midt i puberteten som har store problemer med å finne seg til rette i sin egen kropp og i samfunnet omkring seg. Han er en enstøing, lei av livet, har ingen virkelige venner og er uten retning. Han finner tilflukt i leken med plastilina, en gjenstand han har kontroll over, kan forme som han vil – i motsetning til seg selv. Gjennom denne leken ser vi et ungt og trøblete barnesinn med dårlige forutsetninger for å takle livet, men som likevel er full av kreativitet og skaperkraft.

Første gang Vasilij Sigarev konfronterte teaterfolk med Plastilina-teksten, ble de fysisk dårlige. "Dette tok jeg som en første seier, det var et tegn på at teksten rørte ved noe i dem, og jeg ønsker et teater som rører og ryster oss," har Sigarev sagt.

Sigarev har førstehåndserfaring med den verden han beskriver i sine stykker. I en alder av 23 år vant han prisen for mest lovende dramatiker som 23-åring i London med Plastilina. Med Plastilina fikk Sigarev sitt internasjonale gjennombrudd, og stykket er blitt spilt over hele Europa. I en dystopisk verden hvor all form for humanisme er vekk, følger vi en ung gutts skjebnereise. I kampen mellom håp, determinisme og den frie viljen, drives den 14 år gamle gutten til brutal innsikt, hvor hans kreative kraft og iboende potensial gir ham styrke, men samtidig gjør ham til en utstøtt. Med samme kvaliteter som plastilina formes, avformes og reformes gutten til han herdes. Hvordan velger vi å ta vare på potensialet som ligger i våre barn, hvilke muligheter får de, hva utsettes de for og hvordan behandler vi de som faller utenfor?"

KILDER:

Forestillingsprogram og vårprogram 2009 fra BIT Teatergarasjen. 10.08.2010: http://www.bit-teatergarasjen.no/article/200

Informasjon

(Objekt ID 3231)
Objekttype Originalverk
Verktype Manus
Publiseringsdato 2001
Originalspråk Russisk
Kategorier Drama
Opphavspersoner (1)
Vasilij Sigarev – Forfatter
Produksjoner (2)