The Diamond Stars

The Diamond Stars er et teaterstykke av Maya van den Heuvel-Arad, oversatt til norsk av Unn C. Fyllingsnes. Også den norske versjonen av stykket bruker engelskspråklig tittel.

The Diamond Stars handler om to vindusvaskere, Seifu og Amadu, som begge er flyktninger fra Sierra Leone. De henger på utsiden av en skyskraper. Der har de en jobb å gjøre, og de har blitt enige om å ikke nevne sin felles fortid. Dette er verken tiden eller stedet for et oppgjør. Mens de vasker vinduene følger de med på en annen og utilgjengelig verden av velstående forretningsfolk.

"Hemmeligheten er å ikke se dem i øynene. Få dem til å tro at vi ikke kan se inn på dem", sies det i stykket.

The Diamond Stars utforsker avstand og nærhet på mange nivåer, sosialt, økonomisk, politisk og geografisk, gjennom en sterk visuell metafor. Verden blir kanskje mindre, men noen avstander virker uoverstigelige. Og hvor lenge kan en holde fortiden på avstand?

Maya van den Heuvel-Arad er utdannet dramaturg og skriver både for scenen og tv. Hun har bakgrunn fra Israel og base i Amsterdam, Nederland.

Med The Diamond Stars vant hun UNESCOs internasjonale dramatikk-konkurranse i 2010. 

Juryen skrev blant annet:

"Sterke, tette dialoger og fint definerte, komplekse hovedroller kjennetegner de tolv scenene. Historien er troverdig og forhåndsundersøkelsene ekstremt gode. Et stykke som er lagt til hverdagens harde realiteter etterlater likevel rom for poetiske øyeblikk. Dette stykket, hvis språklige kvaliteter er superbe, vil garantert bli møtt med entusiasme av enhver regissør eller skuespiller."

Kilde:

E-post fra Oslo Internasjonale Teater, 07.06.2012

Informasjon

(Objekt ID 29209)
Objekttype Originalverk
Verktype Manus
Publiseringsdato 2010
Språk Norsk
Opphavspersoner
Maya van den Heuvel-Arad – Forfatter
Unn C. Fyllingsnes – Oversetter
Produksjoner