Fjelleventyret

Fjelleventyret er et syngespill i to akter fra 1825, med tekst av Henrik Anker Bjerregaard og musikk av Waldemar Thrane. Fjelleventyret står som den store suksessen i den norske musikkdramatikkens historie, med et stort antall oppsetninger både på 1800- og 1900-tallet. [skrevet av Trond Olav Svendsen, for Foreningen Norges musikkdramatiske arv]

Les mer

Fjelleventyret («Fjeldeventyret») er et syngespill i to akter med musikk av Waldemar Thrane og tekst av Henrik Anker Bjerregaard. Det fikk sin urpremiere i regi av Det musikalske Lyceum på Dramatiken i Christiania onsdag 9. februar 1825. Det ble en publikumssuksess og fikk tre forestillinger, premieren innbefattet.

Dette var i amatørselskapenes tid, før det første offentlige teatret i Christiania. Dramatiken i Grensehaven var en teaterscene oppført på initiativ av familien Collett og senere solgt til amatørene i Det dramatiske Selskab. Det musikalske Lyceum var byens musikkforening, etablert i 1810, hvor Waldemar Thrane var dirigent.

Thrane sørget for å få utgitt syngespillet på forhånd hos boktrykkeren Jacob Lehmann, som forøvrig hadde enerett til å utgi den ferske norske Grunnloven. I Den Norske Rigstidende for 26. desember 1824 står følgende annonse: «Fra Pressen er udkommen: Fjeld-Eventyret, Syngespil i 2 Acter, af H. A. Bjerregaard, sat i Musik av W. Thrane, som faaes heftet  for 60 Sk. paa Trykp. og for 72 Sk. paa Skrivep. hos J. Lehmann.»

Handlingen i Fjelleventyret er lagt til en bygd i Gudbrandsdalen. På seteren til budeien Aagot blir de tre vandrende studentene Albek, Finberg og Hansen arrestert av lensmannsbetjenten Mons Østmoe og hans hjelpere, som tar dem for å være omfarende tyver. Albek skal egentlig besøke lensmannens datter Marie, som han er forelsket i. Men hun ser ut til å skulle giftes bort til betjenten. Under forhørene gjør de tre studentene det de kan for å skape rot og forvirring, før sannheten kommer for en dag og de to elskende kan få hverandre.

Fjelleventyret er det første stykket musikkdramatikk med musikk av en norsk komponist, og har vært betegnet «den første norske opera». Men det er et syngespill med talte replikker mellom musikknumrene, en norsk opéra comique.

Fjelleventyret kan sies å tilhøre klassisismen snarere enn romantikken. Det er en bygdeskildring som ikke handler om bøndene, men som har embetsmenn og studenter i hovedrollene. Og her er ingen idealisering av bøndene og bygde-Norge, men snarere en humoristisk distanse. Men seterjenta Aagot, med sin «fjellsang» og replikker på tilnærmet gudbrandsdalsdialekt, er et forvarsel om romantikkens interesse for Norge utenfor byene. 

Urpremieren var under de årlige markedsdagene i Christiania med mange besøkende i byen, og dermed ble kanskje nyheten om syngespillet raskere utbredt? Over sommeren tok Waldemar Thrane syngespillet med til amatørselskapet i Trondheim hvor det fikk premiere fredag 30. september 1825. 

Fjelleventyret ble en enestående suksess med en lang rekke oppsetninger på 1800- og 1900-tallet. Det fikk sin bergenspremiere allerede onsdag 15. juni 1831, ved amatørselskapet under ledelse av Ole Bull. På Christiania Theater fikk det 71 forestillinger i årenes løp. Den senere berømte sopranen Kirsten Flagstad sang Aagot 56 ganger, fordelt på to oppsetninger i henholdsvis 1915 og 1923.

Fjelleventyret ble imidlertid Thranes eneste musikkdramatiske arbeid; han døde 38 år gammel i 1828.

HANDLINGEN:

Handlingen foregår på 1820-tallet på lensmannsgården i en norsk fjellbygd og på en seter like ved. Personene er: Lensmann Østmoe; Marie, hans datter; Ragnhild, hans søsterdatter; Mons Østmoe, hans brorsønn, lensmannsbetjent; Albek, student; Finberg, student; Hansen, student; Sorenskriveren; Aagot, en seterjente, og dessuten bønder av begge kjønn.

Først akt: På lensmannsgården betrakter Marie og Ragnhild betjenten Mons Østmoe og en flokk bønder, som forbereder seg på å dra til fjells for å arrestere noen antatte tyver. Marie har bare forakt til overs for fetteren Mons og hans tilnærmelser, men forteller gjerne om sin store kjærlighet, studenten Wilhelm, som hun har møtt under et opphold i byen. Ragnhild derimot har ikke noe i mot Mons – men med henne følger det ikke en gård slik det gjør med Marie. Mons kommer, bevæpnet med en gammel kårde. Hans forsøker uten hell å snakke «dannet» med de to kvinnene. Lensmannen skjenker en dram til bøndene, som har væpnet seg med geværer, økser og hellebarder. Etter at følget har avmarsjert formaner lensmann Østmoe sin datter om å gifte seg med Mons og legge til side det hun har lært i byen. Hvis så skjer kan begge Østmoe-gårdene slås sammen til en storgård.

I fjellet kommer de tre studentene Albek, Finberg og Hansen vandrende. Albek og Hansen er begeistret over naturopplevelsen, mens Finberg helst vil hjem til byen. De kommer til en seter og banker på hos budeien Aagot. Hun er skeptisk, men åpner døren og byr på nysilt melk. Mons Østmoe og bøndene kommer. De oppdager de tre mennene og Aagot på seteren. Mons fortrekker å utgjøre baktroppen under aksjonen. Alle de fire på seteren overgir seg imidlertid og blir ført ned til bygda. 

Andre akt: På lensmannsgården drømmer Marie fortsatt om sin Wilhelm. Mons og bøndene ankommer med sine fanger. Skriver ankommer. Han har tatt med feil protokoll så det blir referat på løse ark. Albek blir forhørt først. Han gjør seg vrang, og benekter ikke at han er den kjente tyv Ole Høiland. Deretter blir Finberg avhørt. Han tilstår at han er sønn av prost Peder Finberg, sorenskriverens gamle venn. Det løser seg opp. Albek, Finberg og Hansen roper ironisk på hevn, og Mons begynner å frykte slaveriet på festningen. Men sorenskriver og lensmann blir enige om å dysse saken ned. Forhørspapirene overlates til Albek, som samler på kuriosa. Albek får sin Marie. Og Marie trekker Ragnhild frem av mengden. Mons erkjenner at det er her han finner sin lensmannskone.    

OPPFØRELSER:

Det musikalske Lyceum på Dramatiken i Christiania; ons 09.02.1825; urpremiere. Dirigent: Waldemar Thrane. Med: Ole Rein Holm (Lensmann Østmoe), Kaja Lasson (Marie, hans datter), ? (Ragnhild, hans søsterdatter), Lars Møller Ibsen (Mons Østmoe, hans brorsønn), Per Lasson (Albek), Otto Wetterstrand (Finberg), Hr. Schøyen (Hansen), ? (Sorenskriveren), Letta Falsen (Aagot, en seterjente). Spilt: februar 9, 11, 14; til sammen 3 ganger. Kommentar: Det er ikke bevart noen rolleliste fra den første oppsetningen, men noen navn er nevnt av Vilhelmine Ullmann i boken Fra Tyveaarene og lidt mere (1903).

Theatret i Trondheim; fre 30.09.1825; trondheimspremiere. Dirigent: Waldemar Thrane. Med: Even Solberg (Lensmann Østmoe), Martha Weibye (Marie, hans datter), Elisabeth Müller Wille (Ragnhild, hans søsterdatter), Carl Schulz (Mons Østmoe), Joachime Wille (Aagot, en seterjente). Spilt: september 30, oktober 4; til sammen 2 ganger. Kommentar: Forestillingene ble organisert av Waldemar Thrane selv, i samarbeid med medlemmer fra Musikselskabet og Det forenede dramatiske Selskab i Trondheim.

Dramatiken i Christiania; tors 05.05.1831; premiere. Dirigent: Jacob Tøstie. Spilt: mai 5. 7; til sammen 2 ganger. Kommentar: Oppsetningen var et samarbeid mellom Det musikalske Lyceum og Det Dramatiske Selskab. Forestillingen ble gitt med en prolog ved Ole Rein Holm.

Det dramatiske Selskab i Bergen; ons 15.06.1831; bergenspremiere. Dirigent: Ole Bull. Spilt: juni 15; én forestilling. Kommentar: Forestilling ved amatørene i Det dramatiske Selskab i Bergen. Musikerne var fra Musikselskabet Harmonien. Før forestillingen var Ole Bull solist i en fiolinkonsert av Joseph Mayseder.

Det dramatiske selskab i Drammen; søn 01.04.1832; drammenspremiere. Spilt: april 1, 8; til sammen 2 ganger. Kommentar: Forestillinger ved amatørene i Det dramatiske Selskab i Drammen.

Dramatiken i Christiania; man 04.03.1844; premiere. Spilt: mars 4, 5, til sammen 2 ganger. Kommentar: Forestillinger ved amatørene Det dramatiske Selskab i Christiania.

Theatret i Trondheim; søn 06.04.1845; premiere. Med: Hr. Malchin (Mons Østmoe). Spilt: april 6, 13, 16; til sammen 2 ganger.

Theatret i Trondheim; søn 06.12.1846; sesongpremiere. Med: fru Selmer (Aaagot, en seterjente). Spilt: desember 6, 9, februar 3; til sammen 3 ganger.

Christiania Theater; tirs 09.04.1850; premiere. Med: Adolf Rosenkilde (Lensmann Østmoe), Anna Rosenkilde (Marie, hans datter), Emilie Fjeldstad (Ragnhild, hans søsterdatter), Carl Hagen (Mons Østmoe, hans brorsønn), Anthon Smidth (Sorenskriveren), Gyda Klingenberg (Aagot, en seterjente). Spilt: april 9, 11, 14, 28, mai 2, 12, juli 29, august 8, til sammen 8 ganger. Kommentar: Christiania Theaters første forestilling av Fjelleventyret og den første på et offentlig theater, med i hovedsak danske skuespillere.

Det norske Theater i Bergen; ons 08.10.1851; premiere. Med: Johannes Brun (Lensmann Østmoe), Benedicte Hundevadt (Marie, hans datter), Louise Brun (Ragnhild, hans søsterdatter), Frederik Glückstad (Mons Østmoe, hans brorsønn), Jacob Prom (Albek), Ole Bucher (Finberg), Carl Hansen (Hansen), Harald Nielsen (Sorenskriveren),  Lucie Wolf [som Lucie Johannesen] (Aagot, en seterjente). Spilt: oktober 8, 12; til sammen 2 ganger. Kommentar: Sesongåpning på Det norske Theater i Bergen. Forestillingene ble innledet med nasjonalsangen og en prolog lest av Louise Brun.

Kristiania norske Theater; fre 18.09.1857; premiere. Med: Olav Døvle (Lensmann Østmoe), Benedicte Hundevadt (Marie, hans datter), Frk. Berg (Ragnhild, hans søsterdatter), Daniel Nyblin (Mons Østmoe, hans brorsønn), Christian Abelsted (Albek), Ole Bucher (Finberg), Christian Schibsted (Hansen), hr. Olsen (Sorenskriveren), Amalie Døvle (Aagot, en seterjente). Spilt: september, 18, 20, 23, 25, 27, 30, oktober 4, 11, 14, 18, november 4, 6, 8, desember 18, 23, januar 1, februar 3, 6, 7, 10, 25, mai 17, til sammen 22 ganger. Kommentar: Før forestillingen ble det lest en prolog av Henrik Ibsen som hyllet Bjerregaard og Thrane. 

Folketheatret i København; man 26.05.1858; danmarkspremiere. Spilt: Spilt: mai 26, oktober 11, til sammen 2 ganger. Kommentar: Er dette de eneste forestillinger av Fjelleventyret utenfor Norge, bortsett fra i det norske Amerika?

Theatret i Trondheim; søn 21.11.1858; premiere. Med: ? (Lensmann Østmoe), Emilie Sichlau (Marie, hans datter), ? (Ragnhild, hans søsterdatter), Gabriel Krohn (Mons Østmoe, hans brorsønn), Frederik Cetti (Albek), ? (Finberg), ? (Hansen), Sorenskriveren), Marie Fischer (Aagot, en seterjente). Spilt: nov 21, 23, 25; til sammen 3 ganger. Kommentar: Gjestespill av turnéselskap ledet av Thomas Cortes.

Kristiania norske Theater; man 16.01.1859; sesongpremiere. Med: Olav Døvle (Lensmann Østmoe), Benedicte Hundevadt (Marie, hans datter), Frk. Berg (Ragnhild, hans søsterdatter), Daniel Nyblin (Mons Østmoe, hans brorsønn), Christian Abelsted (Albek), Ole Bucher (Finberg), Christian Schibsted (Hansen), hr. Olsen (Sorenskriveren), Amalie Døvle (Aagot, en seterjente). Spilt: mai 16, 18, 22, juni 2, til sammen 4 ganger.

Det Norske Theater i Trondheim; søn 18.03.1860; premiere. Spilt: mars 18, 20; til sammen 2 ganger.

Kristiania norske Theater; fre 27.04.1860; sesongpremiere. Med: Olav Døvle (Lensmann Østmoe), Benedicte Hundevadt (Marie, hans datter), Frk. Berg (Ragnhild, hans søsterdatter), Daniel Nyblin (Mons Østmoe, hans brorsønn), Christian Abelsted (Albek), Ole Bucher (Finberg), Christian Schibsted (Hansen), hr. Olsen (Sorenskriveren), Amalie Døvle (Aagot, en seterjente). Spilt: april 27, 29, til sammen 2 ganger.

Kristiania norske Theater; man 07.01.1861; sesongpremiere. Spilt: januar 9, 11, 13, februar 8, juni 2, til sammen 5 ganger. 

Det Norske Theater i Trondheim; man 02.12.1861, sesongpremiere. Med: Hr. Bjerk (Lensmann Østmoe), Leontine Buch (Marie, hans datter), frk. Iversen (Ragnhild, hans søsterdatter), Ludvig Andersen (Mons Østmoe, hans brorsønn), frk. Frost (Aagot, en seterjente). Spilt: nov 1, mars 9, 8, 20.

Theatret i Trondheim; søn 09.03.1862; premiere. Spilt: mars 9...

Christiania Theater; man 13.02.1865; premiere. Regi: Bjørnstjerne Bjørnson. Med: Ole Bucher (Lensmann Østmoe), Louise Brun (Marie, hans datter), Lucie Wolf (Ragnhild, hans søsterdatter), Hans Brun (Mons Østmoe, hans brorsønn), Christian Abelsted (Albek), Jakob Lund (Finberg), Otto Schibsted (Hansen), Hr. Knutsen (Sorenskriveren), Amalie Døvle (Aagot, en seterjente). Spilt: februar 13, 17, 19, 27, mars 22, april 24, til sammen 6 ganger. Kommentar: Premieren var en benefise til inntekt for teatrets skuespillere og musikere.

Theatret i Trondheim; tors 03.05.1866, premiere. Spilt: mars 18, 20.

Theatret i Bergen; fre 20.12.1867; premiere. Spilt: desember 20; én gang. Kommentar: Benefise for Rosa Asmundsen.

Theatret i Bergen; ons 26.01.1870; premiere. Spilt: januar 26...  

Theatret i Trondheim; ons 13.12.1871, premiere. Spilt: mars 18, 20.

Christiania Theater; fre 26.12.1873; sesongpremiere. Med: Otto Schibsted (Lensmann Østmoe), Johanne Juell (Marie, hans datter), Anne Klausen (Ragnhild, hans søsterdatter), Henrik Klausen (Mons Østmoe, hans brorsønn), Hjalmar Hammer (Albek), Christian Abelsted (Finberg), Jens Selmer (Hansen), Ole Bucher (Sorenskriveren), Amalie Døvle (Aagot, en seterjente). Spilt: desember 26, 27, 30, januar 2, 4, 6, 8, 12, 19, februar 5, 26, mars 24, mai 10, 21, til sammen 14 ganger.

Christiania Theater; man 11.01.1875; sesongpremiere. Spilt: januar 11, 15, 18, 24, mai 17, 25, september 7, til sammen 7 ganger.

Christiania Theater; søn 09.01.1876; sesongpremiere. Spilt: januar 9, februar 2, til sammen 2 ganger. Kommentar: Under markedsuka i 1876 fra tirsdag 1. til lørdag 5. februar ga Christiania Theater to forestillinger hver dag, et skuespill og et stykke musikkdramatikk, henholdsvis kl. 16.00 og kl. 20.00. Fjelleventyret var blant disse forestillingene.

Den Nationale Scene; tirs 26.12.1876. Med: Jacob Asmundsen (Lensmann Østmoe), Rosa Asmundsen (Marie, hans datter), ? (Ragnhild, hans søsterdatter), Fredrik Garmann (Mons Østmoe, hans brorsønn), Johan Bøgh (Albek), ? (Finberg), ? (Hansen), Christopher Kavli (Sorenskriveren), Frk. Hansen (Aagot, en seterjente). Spilt: mars 18, 20.

Den Nationale Scene; tors 27.12.1877; premiere. Med: Jacob Asmundsen (Lensmann Østmoe), Rosa Asmundsen (Marie, hans datter), (Ragnhild, hans søsterdatter), Fredrik Garmann (Mons Østmoe, hans brorsønn), ? (Albek), Michelsen (Finberg), ? (Hansen), ? (Sorenskriveren), ? (Aagot, en seterjente). Spilt: mars 18, 20.

Christiania Theater; fre 22.11.1878; premiere. Med: Ole Bucher (Lensmann Østmoe), Frk. Hansen (Marie, hans datter), Borghild Hammer (Ragnhild, hans søsterdatter), Henrik Klausen (Mons Østmoe, hans brorsønn), Hjalmar Hammer (Albek), Christian Abelsted (Finberg), Jens Selmer (Hansen), Hans Brun (Sorenskriveren), Amalie Døvle (Aagot, en seterjente). Spilt: november 22, 24, 25, 27, 28, desember 28, januar 11, februar 6, mars 5, mai 17, juni 7, august 19, september 2, til sammen 13 ganger. Kommentar: Ny iscenesettelse.

Theatret i Trondheim; ons 05.02.1879. Dirigent: Regi: Scenografi: Koreografi: Med: (Lensmann Østmoe), (Marie, hans datter), (Ragnhild, hans søsterdatter), (Mons Østmoe, hans brorsønn), (Albek), (Finberg), (Hansen), (Sorenskriveren), (Aagot, en seterjente). Spilt: januar 9, 11, 13, februar 8, juni 2, til sammen 5 ganger. 

Christiania Theater; tirs 28.12.1880; sesongpremiere. Med: Ole Bucher (Lensmann Østmoe), Frk. Hansen ? (Marie, hans datter), Borghild Hammer (Ragnhild, hans søsterdatter), Henrik Klausen (Mons Østmoe, hans brorsønn), Hjalmar Hammer (Albek), Christian Abelsted (Finberg), Jens Selmer (Hansen), Hans Brun (Sorenskriveren), Amalie Døvle (Aagot, en seterjente). Spilt: desember 28, januar 1, 4, 7, mai 17, til sammen 5 ganger.

Christiania Theater; tors 17.05.1883; sesongpremiere. Med: Ole Bucher (Lensmann Østmoe), Lully Krohn (Marie, hans datter), Borghild Hammer (Ragnhild, hans søsterdatter), Henrik Klausen (Mons Østmoe, hans brorsønn), Hjalmar Hammer (Albek), Christian Abelsted (Finberg), Jens Selmer (Hansen), Johannes Brun (Sorenskriveren), Johanne Brun (Aagot, en seterjente). Spilt: mai 17, 18, 20, 22, 27, til sammen 5 ganger.

Christiania Theater; fre 23.12.1887; sesongpremiere. Spilt: desember 23, 26, 27, 29, janauar 1, 3, 5, 13, 16, til sammen 9 ganger. Kommentar: Forestillingen 23. desember var en benefise for teatrets ansatte. Forestillingen 16. januar 1888 var siste kveld for Fjelleventyret på Christiania Theater. Syngespillet hadde da blitt spilt 71 ganger på teatret.

Berg, Bynæset, i Trondheim; søn 15.12.1889. Kommentar: Amatørforestilling?

Theatret i Trondheim; tors 23.01.1896; premiere. Spilt: januar 23... 

Theatret i Trondheim; tors 21.01.1897; sesongpremiere.  Kommentar: Festforestilling ved Det Norske Theaterselskab i anledning kong Oscar 2s fødselsdag.

Den Nationale Scene; fre 03.03.1899; sesongpremiere. Med: Michael Krohn (Mons Østmoe), Gustav Thomassen (Sorenskriveren), Jens Hetland. Spilt: mars 18, 20...

Centralteatret; fre 30.11.1900; premiere. Med: Oscar Leffmann (Lensmann Østmoe), Marie Hedemark [som Marie Heiden] (Marie, hans datter), Julie Lampe (Ragnhild, hans søsterdatter), Harald Otto (Mons Østmoe), Theodor Berge (Albek), Jakob von der Lippe (Finberg), Hans Bille (Hansen), Berent Johannessen (Sorenskriveren), Jenny Grønner (Aagot, en seterjente). Spilt: november 30...

Theatret i Trondheim; søn 28.04.1901; premiere. Med stort sett samme besetning som i Kristiania. Spilt: april 28, én gang. Kommentar: Gjestespill fra Centralteatret.

Theatret i Trondheim; søn 16.10.1904; premiere. Kommentar: Gjestespill ved Olaus Olsens teaterselskap.

Centralteatret; søn 19.11.1905; premiere. Dirigent: Michael Flagstad. Regi: Harald Otto. Med: Pehr Qværnstrøm (Lensmann Østmoe), Esther Edler (Marie, hans datter), Lully Keihl [som Lully Andersen] (Ragnhild, hans søsterdatter), Hauk Aabel (Mons Østmoe, hans brorsønn), Erling Holck (Albek), Hr. Strøm (Finberg), Jens Hetland (Hansen), Harald Otto (Sorenskriveren), Løvstad (Aagot, en seterjente). Spilt: november 19...

Nationaltheatret; søn 05.04.1908; premiere. Regi: Vilhelm Krag. Scenografi: Jens Wang. Kostymer: Andreas Bloch. Med: Harald Stormoen (Lensmann Østmoe), Ida Singer (Marie, hans datter), Signe Heide Steen (Ragnhild, hans søsterdatter), Michael Krohn (Mons Østmoe, hans brorsønn), Harald Steen (Albek), Ludvig Müller (Finberg), Olav Voss (Hansen), Gustav Thomassen (Sorenskriveren), Kaja Eide (Aagot, en seterjente). Spilt: april 5...

Den Nationale Scene; tirs 17.05.1910; premiere. Regi: Johan Hauge. Med: Rasmus Rasmussen (Lensmann Østmoe), Jenny Toresen (Marie, hans datter), Willa Wiberg (Ragnhild, hans søsterdatter), William Ivarson (Mons Østmoe, hans brorsønn), Alf Zetterholm (Albek), Henning Eriksen (Finberg), August Mowinckel-Nilsen (Hansen), Lorentz Thyholdt (Sorenskriveren), Dagny Schuster (Aagot, en seterjente). Spilt: mai 17...

Trondhjems nationale Scene; tors 28.09.1911; premiere. Regi: Thora Hansson. Med: Sophus Dahl (Lensmann Østmoe), Sigrid Heide (Marie, hans datter), Augusta Falck (Ragnhild, hans søsterdatter), Ulf Selmer (Mons Østmoe, hans brorsønn), Halvor Hoff (Albek), Hans Bille (Finberg), Folkman Schaaning (Hansen), Albert Stichler (Sorenskriveren), Aud Egede-Nissen (Aagot, en seterjente). Spilt: september 29... Kommentar: Trondhjems nationale Scene kom i gang høsten 1911 på initiativ av Thora Hansson. Fjelleventyret var teatrets tredje oppsetning. 

Vestlandske Teater i Stavanger; man 20.09.1912; premiere. Regi: Frida Krohn. Med: Tryggve Larsen (Lensmann Østmoe), Gerda Westerlund (Marie, hans datter), Gudrun Heide (Ragnhild, hans søsterdatter), Oscar Heggelund (Mons Østmoe, hans brorsønn), Georg Falck (Albek), Karl Holter (Finberg), August Wehmer (Hansen), Ingjald Haaland (Sorenskriveren), Mally Haaland (Aagot, en seterjente). Spilt: september 20...

Trondhjems Teater; søn 06.04.1913; sesongpremiere. Spilt: april 6...

Friluftsteatret i Frognerparken; ons 23.06.1915; premiere. Dirigent: Reimar Rifling. Regi: Alma Fahlstrøm. Scenografi: Johan Fahlstrøm. Med: Rasmus Rasmussen (Lensmann Østmoe), Ragnhild Larsen (Marie, hans datter), Signe Heide Steen (Ragnhild, hans søsterdatter), Hauk Aabel (Mons Østmoe, hans brorsønn), Hans Mørk (Albek), Henning Eriksen (Finberg), Sigurd Asmundsen (Hansen), Johan Fahlstrøm (Sorenskriveren), Kirsten Flagstad (Aagot, en seterjente), Harald Aimarsen (Nils), Oscar Larsen (Johan), Lalla Carlsen (Et ekko). Spilt: juni 23… 31 ganger. Kommentar: Friluftsteatret i Frognerparken var en utendørs scene som ble etablert av Alma og Johan Fahlstrøm med bygningene som stod igjen etter Jubileumsutstillingen året før. Fjelleventyret var Friluftsteatrets første forestilling og var vel den første utendørs forestillingen av syngespillet. Kirsten Flagstad gjorde her sin rolledebut som Aagot, hennes tredje sangrolle.

Stavanger Faste Scene; tors 26.12.1918; premiere. Dirigent: Sturla Dahlback. Regi: Hans Bille. Med: Arne Christensen (Lensmann Østmoe), Agnes Lind (Marie, hans datter), Ebba Toje (Ragnhild, hans søsterdatter), Sophus Dahl (Mons Østmoe, hans brorsønn), Kristoffer Grøndahl (Albek), Einar Vaage (Finberg), Johannes Jensen (Hansen), Hans Bille (Sorenskriveren), Ragnhild Lyche (Aagot, en seterjente), Albert Stichler (Første bonde), Christian Erichsen (Andre bonde). Spilt: desember 26...

Trondhjems Nationale Scene; søn 17.08.1919; premiere. Regi: Rasmus Rasmussen. Scenografi: Adolf Egeberg. Med: Rasmus Rasmussen (Lensmann Østmoe), Lydia Opøien-Sigurth (Marie, hans datter), Ingeborg Johansen (Ragnhild, hans søsterdatter), Finn Bernhoft (Mons Østmoe, hans brorsønn), Conrad Arnesen (Albek), Rolf Christensen (Finberg), Idar Trana (Hansen), Oscar Heggelund (Sorenskriveren), Borghild Lyche-Næss (Aagot, en seterjente). Spilt: augut 17...

Mayol i Kristiania; fre 02.03.1923; premiere. Dirigent: Carljohan Biering-Pedersen. Regi: Alfred Cohn. Med: Arne Christensen (Lensmann Østmoe), Hjørdis Johnsen (Marie, hans datter), Borghild Thomsen (Ragnhild, hans søsterdatter), Sophus Dahl (Mons Østmoe, hans brorsønn), Ørnulf Grimsgaard (Albek), Simon Edwardsen (Finberg), Kaare Bentzen (Hansen), Fredrik Wingar (Sorenskriveren), Kirsten Flagstad (Aagot, en seterjente). Spilt: mars 2... Kommentar: Oppsetningen ble gitt 25 kvelder. Kirsten Flagstad kom dermed opp i 56 forestillinger av Fjelleventyret fordelt på to oppsetninger.  

Brooklyn Academy of Music i New York; fre 09.10.1925; USA-premiere. Dirigent: Ole Windingstad. Med: Morton Sherdal (Lensmann Østmoe), Margaret Olsen (Marie, hans datter), Astri Ellison (Ragnhild, hans søsterdatter), Bjarne Hagman (Mons Østmoe, hans brorsønn), Anton Markussen (Albek), August Werner ?(Finberg), ? (Hansen), Hr. Wetlesen (Sorenskriveren), Astrid Fjelde (Aagot, en seterjente). Spilt: oktober 9 … Kommentar: Forestillingen inngikk i 100-årsjubileet for utvandringen til Amerika. Før forestillingen leste Borgny Hammer en prolog av Franklin Petersen. Etter premieren var det mottagelse i Det Norske Selskap.

Det Norske Teatret (i Bondeheimen); lør 01.12.1928; premiere. Dirigent: Adolf Kristoffer Nielsen. Regi: Ingjald Haaland. Scenografi: Ola Cornelius. Med: Rasmus Rasmussen (Lensmann Østmoe), Mary Pedersen (Marie [Ragna], hans datter), Inger Aronsen (Ragnhild, hans søsterdatter), Alf Sommer (Mons Østmoe, hans brorsønn), Arne Johansen (Albek), Nils Hald (Finberg), Helge Essmar (Hansen), Pehr Qværnstrøm (Sorenskriveren), Karen Marie Flagstad (Aagot, en seterjente). Spilt: desember 1 … Kommentar: Dette var den første oppsetningen på nynorsk, i Arne Garborgs gjendiktning. Dette var vel også den første oppsetningen hvor tittelen ikke var stavet på dansk: Fjelleventyret.

Den Nationale Scene; tirs 25.03.1930; premiere. Regi: Rasmus Rasmussen. Med: Rasmus Rasmussen (Lensmann Østmoe), Norma Balean (Marie, hans datter), Synnøve Gleditsch (Ragnhild, hans søsterdatter), Sverre Dahl (Mons Østmoe, hans brorsønn), Rolf Tellander (Albek), Frithjof Fearnley (Finberg), Victor Ivarson (Hansen), William Ivarson (Sorenskriveren), Kirsten Heiberg (Aagot, en seterjente), Leif Larsen (John, en bonde, Alf Zetterholm (En annen bonde). Spilt: desember 1 …

Det Norske Teatret (i Centralteatret); ons 15.03.1933, premiere. Nynorsk versjon: Oskar Braaten. Dirigent: A. K. Nielsen. Regi: Ingjald Haaland. Scenografi: Ola Cornelius. Med: Harald Aimarsen (Lensmann Østmoe), Inger Aronsen (Marie [Ragna], hans datter), Helga Balle Lund (Ragnhild, hans søsterdatter), Alf Sommer (Mons Østmoe, hans brorsønn), Charles Larsen (Albek), Erling Dahl (Finberg), Helge Essmar (Hansen), Sigurd Magnussøn (Sorenskriveren), Tove Bryn Haaland (Aagot, en seterjente). Spilt: mars 15... Kommentar: Dette var en gjenopptagelse som skoleforestilling av oppsetningen fra 1928.

Det Norske Teatret (på St. Olavs plass); tirs 04.03.1941; premiere. Tekstbearbeidelse: Alf Sommer. Regi: Alf Sommer. Med: Pehr Qværnstrøm (Lensmann Østmoe), Gerd Engebretsen (Marie [Ragna], hans datter), Inger Aronsen; Astrid Sommer; Inger Aronsen (Ragnhild, hans søsterdatter), Alf Sommer (Mons Østmoe, hans brorsønn), Arne Hendriksen (Albek), Harald Heide Steen (Finberg), Helge Essmar (Hansen), Alv Hjørnevik (Skriveren), Karen Marie Flagstad (Aagot, en seterjente). Spilt: mars 4 …

Friluftsteatret på Folkemuseet på Bygdøy; søn 23.06.1946; premiere. Dirigent: Hans Mørck. Med: Ove Valder (Lensmann Østmoe), Mimi Remøe (Marie, hans datter), Marie Myren (Ragnhild, hans søsterdatter), Kåre Skåring (Mons Østmoe, hans brorsønn), Erik Sjøberg (Albek), Eldar Laage (Finberg), Kaare Dalene (Hansen), Sophus Dahl (Sorenskriveren), Synnøve Dalen (Aagot, en seterjente). Spilt: juni 23 … til og med 15. juli. Kommentar: Den danske tenoren Erik Sjøberg ble senere en ledende operasolist på Det Kongelige Teater i København.

Det Norske Teatret (i Stortingsgata); ons 31.12.1947; premiere. Tekstbearbeidelse: Alf Sommer. Regi: Alf Sommer. Med: Ingolf Rogde (Lensmann Østmoe), Helene Nyegaard-Larsen (Marie [Ragna], hans datter), Eva Strøm Aastorp (Ragnhild, hans søsterdatter), Alf Sommer (Mons Østmoe, hans brorsønn), Arne Berggren (Albek), Harald Heide Steen (Finberg), Helge Essmar (Hansen), Pehr Qværnstrøm (Skriveren), Karen Marie Flagstad (Aagot, en seterjente), Carl Hultman (Smed-Niels), Trygve Nørve (Jon). Spilt: mars 4 …

Sommerteatret i Frognerparken; lør 02.07.1960; premiere. Dirigent: Lars Minsaas. Musikere: Kvintett fra Filharmonisk Selskaps Orkester. Medlemmer av Operakoret. Arrangør: Ragnar Danielsen. Regi: Alfred Solaas. Scenografi: Harald Martin. Kostymer: Ada Skolmen, utført av Beate Berntsen. Med: Jonas Brunvoll (Lensmann Østmoe), Erna Skaug (Marie, hans datter), Birgit Strøm (Ragnhild, hans søsterdatter), Willie Hoel (Mons Østmoe, hans brorsønn), Jostein Eriksen (Albek), Thor Hjorth-Jenssen (Finberg), Ola B. Johannessen (Hansen), Axel Thue (Sorenskriveren), Karen-Marie Flagstad (Aagot, en seterjente). Spilt: juli 2 … til midten av august.

Studentersamfundets theater på Chateau Neuf; lør 25.05.1991; premiere. Dirigent: Nicolai Riise. Regi: Trond Alexander Thune. Scenografi: Eli-Isabell Blakstad. Med: Rune Ås (Lensmann Østmoe), Cecilie Rønning (Marie, hans datter), ? (Ragnhild, hans søsterdatter), Tøge Talle (Mons Østmoe, hans brorsønn), ? (Albek), ? (Finberg), ? (Hansen), ? (Sorenskriveren), Anne Lise Wullum (Aagot, en seterjente). Spilt: mai 25 … Kommentar: Amatørforestilling.

Borgarsyssel Museum i Sarpsborg; ons 30.07.2003; premiere. Dirigent: Jon Fylling. Musikere: Østfold Symfoniorkester. Hafslundøy Sangkor. Regi: Mathias Calmeyer. Med: Bjørn Skagestad (Lensmann Østmoe), Merete Løkkeberg Meyer (Marie, hans datter), (Ragnhild, hans søsterdatter), Trond Høvik (Mons Østmoe, hans brorsønn), Fredrik Akselberg (Albek), Peder Opstad (Finberg), Markus Tønseth (Hansen), Terje Brevik (Sorenskriveren), Birgit Gudim Søland (Aagot, en seterjente). Spilt: juli 30, august 2, 3, 4; til sammen 4 ganger. Kommentar: Oppsetningen var en del av programmet under Olavsdagene i Sarpsborg 2003.

FILM OG FJERNSYN:

Fjeldeventyret; man 31.01.1927; film. Regi: Leif Sinding. Fotograf: Oscar Norberg. Tilleggsmusikk: Tønnes Birknes. Med: Ulf Selmer (Lensmann Østmoe), Henny Geermann (Marie, hans datter), Anna-Brita Ryding (Ragnhild, hans søsterdatter), Josef Sjøgren (Mons Østmoe, hans brorsønn), Haakon Hjelde (Albek), Per Kvist (Finberg), Henry Gleditsch (Hansen), David Knudsen (Sorenskriveren), Ellen Sinding (Aagot, en seterjente), Sæbjørn Buttedahl (Jon), Arthur Barking (Ole Sørbraaten), Jakob Amundsen (Mads). Kommentar: Opptakene var i hovedsak gjort på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Filmen fikk premiere 31. januar 1927 på kinoene Admiral Palads og Victoria Teater i Oslo.

Fjeldeventyret; tirs 04.01.1972; NRK fjernsynet. Dirigent: Øivind Bergh. Musikere: Kringkastingsorkesteret. Regi: Aloysius Valente. Scenografi: Sverre Andersen. Kostymer: Beate Berntsen. Med: Jonas Brunvoll (Lensmann Østmoe), Sidsel Ryen (Marie, hans datter), Eva von Hanno (Ragnhild, hans søsterdatter), Jon Heggedal (Mons Østmoe, hans brorsønn), Tor Fagerland (Albek), Sigve Bøe (Finberg), Paal Hangeraas (Hansen), Gisle Straume (Sorenskriveren), Eva Solheim (Aagot, en seterjente).

KILDER:

Benestad, Finn. Waldemar Thrane:En pionér i norsk musikkliv. Oslo: Universitetsforlaget, 1961

Ullmann, Vilhelmine. Fra Tyveaarene og lidt mere. Oslo: Det Norske Aktieforlag, 1903

Lorentzen, Bernt. Det første norske teater. Bergen: John Griegs Forlag, 1949

Blanc, Tharald. Christiania Theaters historie: 1827-1877. Christiania: Cappelen, 1899

Anker, Øyvind. Christiania Theater’s repertoire 1827-99.Oslo: Gyldendal, 1956

Anker, Øyvind. Det dramatiske Selskab i Christiania: repertoare 1799-1844. Oslo: 1959

Jensson, Liv. Biografisk skuespillerleksikon. Oslo: Universitetsforlaget, 1981

Nasjonalbibliotekets arkiv

Store norske leksikon på nett

Norsk biografisk leksikon på nett

Wikipedia

avisene

Informasjon

(Objekt ID 16078)
Objekttype Originalverk
Originaltittel Fjeldeventyret
Verktype Musikk
Publiseringsdato 1825
Språk Norsk
Originalspråk Norsk
Kategorier