Brødmannens memoarer del 2: Ellis Iland

Brødmannens memoarer del 2: Ellis Iland (SIC) er et skuespill/visuelt hørespill av Johan Harstad. Stykket består både av lange monologer og partier med tradisjonell dialog.

Som i Brødmannens memoarer del 1: Akapulco og Brødmannens memoarer del 3: Mattrhorn er også tittelen til Ellis Iland feilstavet. I dette skuespillet møter vi igjen flere av rolleskikkelsene fra Akapulco, men handlingen er nå flyttet førti-femti år tilbake i tid og foregår i New York City i årene 1905-1916.

I hovedrollen finner vi Dave Barker, bokførersønnen fra Bremen som ankommer New York sommeren 1899 og slår seg ned på nedre Manhattan i påvente av en jobb. Her møter han Rosalita Martinez, en allerede beryktet kvinne som senere skal bli hans ektefelle, enten han vil eller ei. Rosalitas foreldre har monopol på byens renholdsvesen og lange tradisjoner med å ferdes i kloakksystemene under gatene.

Sakte, men sikkert tvinges Barker bort fra drømmene om bokføring og inn i kloakken. Det blir snart klart for ham at forholdene over og under bakken er i ferd med å bli skremmende like. I tillegg er det ting som tyder på at den lokale bakeren har for stor makt i nabolaget, og at det finnes ubehagelige sammenhenger mellom de lange køene utenfor bakeriet, de stadig renere kloakkene og den plutselige oppblomstringen av ledige leiligheter i byen, til salgs for en alt for høy pris fra Martinez & Co Eiendomsmegling.

I Ellis Iland blir vi også kjent med rollefiguren Stoklitsky, en tonedøv, talentløs ukrainsk musiker som har kommet til New York for å slå seg opp som komponist. Han har en idé om å komponere et hovedverk, bestående utelukkende av kvinter. Stoklitsky snakker dårlig engelsk og replikkene hans er skrevet på et hjelpeløst og ødelagt norsk som ofte frembringer både misforståelser og ufrivillig komikk.

Rollefiguren Dave Barker er mannen som hovedpersonen i første del, Akapulco, refererer til som Brødmannen.

Brødmannens memoarer er et omfattende verk som har vokst fram gjennom flere år med skriving, workshops og prøveforestillinger.

Brødmannens memoarer var nominert til den norske Ibsenprisen 2012.

Kilder:

Wikipedia, wikipedia.org, 30.06.2011, http://no.wikipedia.org/wiki/Brødmannens_memoarer_del_2:_Ellis_Iland

Sceneweb om den norske Ibsenprisen, http://www.sceneweb.no/nb/award/11725/Ibsenprisen

Informasjon

(Objekt ID 15944)
Objekttype Originalverk
Originaltittel Brødmannens memoarer del 2: Ellis Iland
Verktype Manus
Språk Norsk
Originalspråk Norsk
Kategorier Absurd, Drama, Monodrama, Metateater, Tragikomedie
Opphavspersoner
Johan Harstad – Forfatter
Produksjoner
Tittel Premiere
Brødmannens memoarer () 2011