Kjartan Slettemark

Kjartan Slettemark var en svensk-norsk kunstner, særlig kjent for sine kontroversielle bilder på 60- og 70-tallet. Han var utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole 1956-59 og Statens kunstakademi i Oslo 1959-60, deretter ved Gerlesborgskolan og Konsthøgskolan i Stockholm. Slettemark ble svensk statsborger i 1966.

Informasjon

(Objekt ID 9426)
Objekttype Person
Født 6. aug. 1932 (Død 13. des. 2008)
Funksjoner Performancekunstner, Billedkunstner
Nasjonalitet Svensk
Kjønn Mann
Les mer

Kjartan Slettemarks offentlige debut som kunstner kom i form av en collage stilt ut foran Stortinget i en monter. Bildet, med tittel «Av rapport fra Vietman: Barn overskylles av brennende napalm. Deres hud brennes til svarte sår og de dør», består blant annet av en rød munn, et amerikansk flagg og en barnefigur. Verket vekket debatt, og ble utsatt for hærverk. Slettemark har senere blitt regnet som en av Norges mest sentrale kunstnere.

Slettemark søkte i hele sin virksomhet å benytte og utforske nye medier og uttrykk. På 1970-tallet arbeidet han med «Nixon visions», en serie manipulerte bilder av den tidligere amerikanske presidenten. Slettemark reiste da rundt i med et bilde av Nixon, med Slettemarks skjegg og frisyre i passet sitt.

I den samme perioden på 1960-tallet gjennomførte Slettemark flere performancer, med et selvlaget hvitt kongepuddel-kostyme, og med andre kostymer. Han fikk idéen til å opptre som puddel etter at inspektøren ved Stockholms sosialtjeneste hadde bedt ham om å melde seg i «hundemottaket» i stedet for «kundemottaket».

I 2003 laget han serien «Selvportrett som Marilyn», en Warhol-inspirert serie collage-variasjoner.

Slettemark selv stod fast på at han var kunstner, men fikk diagnosen borderline, og resept på Hibernal, et medikament mot psykose. I stedet for å ta tablettene, brukte Slettemark dem i sine kunstverk. Under happeningen «Lektion i konsten att falla» balanserte han på line i Stockholm. Balansestaven var laget av Hibernal-tabletter.

Et av Slettemarks senere prosjekter var den ikke-territorielle staten Kjartanistan, der han i begynnelsen var «stasminister», liksom det skal være stas å være «stasborger» der.

Slettemark fikk kunstnerlønn av den svenske staten. Han mottok Stockholm stads hederspris, Norsk kulturråds ærespris i 2001 og Höckers pris fra Kungliga Akademien för de fria Konsterna i 2003. Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg har siden 2003 en permanent utstilling av Slettemarks arbeider.

Kilde: Wikipedia, http://no.wikipedia.org/wiki/Kjartan_Slettemark, 22.11.2010

Medvirket i produksjoner (1)
Tittel Premiere Rolle
Bodies in motion (Kattas Figurteater Ensemble) 24. jan. 2004 Samarbeidspartner, Scenografi