Hildegunn Eggen

Hildegunn Eggen (født i 1953) er en norsk skuespiller. Hildegunn Eggen gikk på Statens Teaterhøgskole fra 1978 til 1981. Da hun var ferdig på Teaterhøgskolen, ble hun ansatt på Nationaltheatret, der hun var i tre år (1981–1984). Hun vendte hjem til Trøndelag, og begynte å arbeide på Trøndelag Teater i 1985.

Eggen er en allsidig skuespiller som har gjort seg bemerket i såvel komedier og musikaler som klassikere og moderne dramatikk. Hun har også hatt filmroller, og lest inn mange lydbøker. I 2001 mottok hun Nord-Trøndelag fylkes kulturpris, og for sin mangeårige medvirkning i Stiklestadspelet fikk hun Stiklestadprisen i 2002. I 2014 ble hun utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden, og samme år mottok hun Aase Byes pris.

Hildegunn Eggen mottok Heddaprisen 2017 i klassen for beste kvinnelige skuespiller/medspiller for rollen som Fjodor Karamasov i Brødrene Karamasov, av Ole Johan Skjelbred etter Fjodor Dostojevskij. Produksjonen ble regissert av Ole Johan Skjelbred, og satt opp på Trøndelag Teater.

Informasjon

(Objekt ID 9307)
Objekttype Person
Født 1953
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Les mer

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen til Hildegunn Eggen:

"Årets kvinnelige medspiller har gjennom en årrekke vist seg som en glimrende medspiller, uansett rollens størrelse. Hun har et sterkt scenenærvær og skaper markante og minneverdige karakterer uten at det går på bekostning av medspillerne. I en forestilling som utfordrer både publikum og skuespillere har hun lagt sine feminine sider på hylla. Med et gjennomført maskulint grep, både i de store fakter og i detaljene briljerer hun som den usympatiske faren til brødrene Karamasov."

Hildegunn Eggen var nominert til Heddaprisen 2012 i kategorien for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som fru Alving i Gjengangere, regi Kjersti Haugen, Trøndelag Teater.

Hun fikk Kritikerprisen for teater 2001/2002 for tittelrollen i Mutter Courage.

Yngve Kvistad sa blant annet dette i sin prisutdelingstale på vegne av Norsk Kritikerlag:

"Kritikerprisen får hun for sin tolkning av tittelrollen i Mutter Courage, også det et debutarbeide av en regissør, Tyra Tønnessen. Kollega Andreas Wiese i Dagbladet skrev entusiastisk i sin anmeldelse av stykket: 'Hun er Mutter Courage! Vi ser hennes feilgrep, hennes umulige valg, hennes rå og brutale overlevelsesvilje. Vi tror samtidig på hennes kjærlighet til sine barn, der hun mister dem, en etter en...'

En annen kritiker, min beskjedenhet forbyr meg å nevne hans navn, skrev i VG: 'Hennes tolkning av tittelrollen i Brechts antikrigs-drama er nok en suveren prestasjon av den allsidige skuespilleren. I to og en halv time er hun levende til stede på scenen - som krigsprofitør og som mor.'

Jeg skal til slutt være så indiskret å røpe litt av samtalen over bordet da Kritikerlaget nominerte og diskuterte årets kandidater til Kritikerprisen: Vi samlet oss relativt raskt ved dette navnet, og da var det en av kritikerne som ikke hadde fått med seg Mutter Courage som kommenterte: 'Uten å ha sett akkurat denne forestillingen vet jeg hva hun står for. Jeg har til dags dato ennå ikke sett henne gjøre en dårlig rolle, en konturløs karakter eller en misforstått tolkning.'

Teaterkritikerprisen for 2001/2002 går - for første gang - til Trøndelag Teater og til skuespiller Hildegunn Eggen."

Fullstendig tale kan leses på Norsk Kritikerlags hjemmeside.

Blant Hildegunn Eggens roller på Trøndelag Teater er Agnes i Brand, tittelrollen i musikalen An-Magritt, Tale i Medmenneske og tittelrollen i Russells komedie Lilli Valentin.

KILDER:

Heddaprisen, 29.05.2012, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?&mid=1031&aid=1030

Norsk Kritikerlag, kritikerlaget.no, 29.09.2011, http://www.kritikerlaget.no/pages/nor/22-teaterkritikerprisen_til_hildegunn_eggen

Heddaprisen, heddaprisen.no, 19.06.2017, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2017

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, https://www.heddaprisen.no/nominerte/2017

Utdanning

1978-1981  Skuespillerlinjen, Statens Teaterhøgskole, Oslo, Norge.