Henrik Rafaelsen

Henrik Rafaelsen (født i Kristiansand 1973) er en norsk skuespiller med erfaring fra blant annet Nationaltheatret.

Han var en av tre skuespillere som spilte Peer Gynt da Robert Wilson satte opp Peer Gynt for Det Norske Teatret og Den Nationale Scene i 2005. Forestillingen vant Heddaprisen 2005 i kategorien årets forestilling.

Henrik Rafaelsen spilte Odin i Robert Wilsons Edda på Det Norske Teatret i 2017. Heddaprisen 2017 i klassen for særlig kunstnerisk innsats ble gitt til et samlet skespillerensemble i denne produksjonen.

Informasjon

(Objekt ID 8237)
Objekttype Person
Født 1. jan. 1973
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Address Oslo
Les mer

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen til Edda-ensemblet:

"Enkelte oppdrag krever en mer dedikert tilnærming enn andre. En intens konsentrasjon. En detaljorientert presisjon. En finstemt musikalitet. Årets pris for særlig kunstnerisk innsats går til et skuespillerensemble som møtte og som mestret en slik oppgave med kraft og overbevisning. Noen av dem hadde erfaring med samme regissør og samme formspråk fra tidligere arbeid. Andre gikk inn i arbeidet med åpenhet og vilje til å lære. Sammen lyktes de i å skape en av årets mest storslagne og mest gjennomført stilbevisste scenekunstopplevelser."

Henrik Rafaelsen fikk også Kritikerprisen for teater 2004/2005 for sin rolle som Peer i Robert Wilsons Peer Gynt.

Jan H. Landro sa blant annet dette i sin prisutdelingstale på vegne av Norsk Kritikerlag:

"Som skuespiller har dagens prismottaker lojalt bøyd seg inn under instruktørens krevende konsept for slik å bidra til en teateropplevelse vi knapt har sett maken til på norske scener.

Han har ikke bare dokumentert fortrolighet med en form som for norske skuespillere flest må fortone seg fremmed og desperat annerledes; han har samtidig tatt seg den frihet å leke med denne formen på en måte som styrker helheten uten på forstyrrende vis å fremheve aktøren selv. Virtuost og formsikkert, men også rikt nyanserende makter han å gi liv til selve den klassiske karakteren i norsk teater- og dramahistorie."

KILDER:

Norsk Kritikerlag, kritikerlaget.no, 29.09.2011, http://www.kritikerlaget.no/pages/nor/170-henrik_rafaelsen_mottok_aarets_teaterkritikerpris

Heddaprisen, heddaprisen.no, 19.06.2017, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2017

Utdanning

1994–1998: Teaterhögskolan i Stockholm

Utmerkelser - Tildelinger (1)