Enevold de Falsen

Enevold de Falsen (født 17. oktober 1755 i København, død 16. november 1808 i Oslo) var en norsk jurist, forfatter og embedsmann. [skrevet av Trond Olav Svendsen, for Foreningen Norges musikkdramatiske arv]

Informasjon

(Objekt ID 80364)
Objekttype Person
Født 17. okt. 1755 (Død 16. nov. 1808)
Funksjoner Forfatter, Librettist
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Nettsted NORSK BIOGRAFISK LEKSIKON
Les mer

Enevold de Falsen er vel mest berømt på grunn av sønnen Christian Magnus Falsen, embetsmannen som forfattet mesteparten av den norske Grunnloven og som var en lederskikkelse ved Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Men Envold de Falsen var selv en dyktig embetsmann og bidro til å forberede den norske selvstendigheten.

Falsen var født 17. oktober 1755 i København. Han studerte ved universitetet og ble cand.jur som 16-åring i 1771. Han arbeidet til å begynne med som kopist i eneveldets administrasjon. På grunn av en potensiell skandale, hvor Envold upassende hadde forelsket seg i en ung enke, fikk faren ham overflyttet til Norge. Her ble han plassert som assessor i overhoffretten i Christiania.

Falsen ble et midtpunkt i byens kulturliv. Sammen med Bernt Anker stod han som innbyder til dannelsen av Det dramatiske Selskab i 1780. Han skrev prologen til selskapets åpningsforestilling og medvirket fra starten i forestillingene. I 1781 giftet han seg med Anna Mathiesen, som også spilte roller i selskapets forestillinger. Falsen oversatte en rekke skuespill, og skrev skuespillet De snorrige Fættere som ble oppført av selskapet.

Som embetsmann gjorde Falsen seg bemerket i granskningen av Lofthus-reisningen, som førte til avsettelsen av embetsmenn som hadde misbrukt sin stilling. I 1788 overtok han embetet som overhoffsrettsjustitiarius. En ny skandale gjorde at han ble «forvist» som lagmann til Nordland og Finnmark.

I årene fra 1791 til 1802 var Falsen tilbake i København, hvor han ble høyesterettsassessor. Her skrev han teksten til syngespillet Dragedukken (1797), som Friedrich Kunzen satte musikk til.

Fra 1802 var han igjen i Christiania, som justitiarius i Akershus stiftsoverrett. I 1803 ble han etatsråd. Under krigen med England var Falsen medlem av en regjeringskommisjon hvor han fremmet Norges sak. Han var i det ytre lojal mot kongen i København, men mente at kongen ikke tok nok fatt i forsyningssituasjonen som førte til hungersnød i Norge. Dette gjorde at han ble hyllet som patriot i Norge.

Enevold de Falsen tok sitt eget liv. Han forsvant om kvelden 16. november 1808 etter å ha overvært en forestilling i Dramatiken. Liket ble funnet dagen etter i strandkanten i Bjørvika. Han var 53 år gammel. Dødsfallet vakte oppsikt og det fortelles at det ble sørget mange steder i landet.

KILDER:

Engelbrecht, Henrik. Opera i Danmark 1634-2005. København: henrikengelbrecht.dk, 2022

Engberg, Jens. Til hver mands nytte. Det Kongelige Teaters historie 1722-1995. København: Frydenlund, 1995

Overskou, Thomas. Den danske Skueplads.København: 1856.

Nasjonalbibliotekets arkiv

Store norske leksikon på nett

Norsk biografisk leksikon på nett

Wikipedia

avisene

KILDER:

Jensson, Liv: Teaterliv i Trondhjem 1800-1835, Gyldendal norsk forlag, Oslo 1965

Norsk Biografisk Leksikon, nbl.snl.no, 26.11.2022, https://nbl.snl.no/Envold_De_Falsen

Wikipedia, no.wikipedia.org, 26.11.2022, https://no.wikipedia.org/wiki/Enevold_de_Falsen

Tilknyttet (1)
Medvirket i produksjoner (11)
Verk (9)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Arven i Marsilles 1778, Manus, Drama – Forfatter
Hvad vil Folk sige? Manus, Komedie – Forfatter
Kunstdommeren Manus, Komedie – Forfatter
Frierne og Kjæresten Manus, Komedie – Forfatter
Salvini og Adelsson 1776, Manus, Tragedie – Forfatter
Iockayen Manus – Forfatter
Idda Manus, Drama – Forfatter
De snorrige Fættere, eller Testamentet 1778, Manus, Komedie – Forfatter
Dragedukken 1797, Musikk, – Forfatter
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler