Monna Tandberg

Også kjent som: Monna Benedicte Tandberg

Monna Benedicte Tandberg, f. 1939 i Oslo, er en allsidig og erfaren norsk skuespiller. Monna Tandberg hadde sin debut i 1960 i lystspillet Det smeller i dørene på Nationalteatret. I perioden 1960-64 var hun ansatt i Fjernsynsteatret hvor hun blant annet hadde sentrale roller i Sofokles' Antigone og Hushjelpene av Genet. 

Informasjon

(Objekt ID 7980)
Objekttype Person
Også kjent som Monna Benedicte Tandberg
Født 2. jul. 1939
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Address Oslo
Les mer


I perioden 1964-69 var Monna Tandberg ansatt som skuespiller ved Det Norske Teatret med roller som Nora i Ibsens Et dukkehjem, Ofelia i Hamlet og Rebekka West i Rosmersholm. I 1969 var hun igjen tilbake til Nationaltheatret hvor hun spilte hovedrollen i Hedda Gabler og annet.

Av nyere roller hadde Monna Tandberg i 2000 stor suksess med Vaginamonologene på Torshovteatret. Høsten 2001 spilte hun seg selv i Biografi på Amfiscenen, og høsten 2003 spilte hun den gamle damen i Jo Strømgrens Antikvariatet. Tidlig i 2006 var hun aktuell i Til Damaskus og i Blodbryllup, og høsten samme år spilte hun sammen med Jan Grønli i Når vi døde vågner. Forestillingen hadde premiere under Ibsenfestivalen 2006. Tandberg hadde fram til 2006 tolket over sytti roller på Nationaltheatret.

Monna Tandbergs avskjedsforestilling som fast ansatt ved Nationaltheatret var Tilbaketoget fra Moskva (2009), en forestilling som var Hanne Tømtas første som teatersjef ved Nationaltheatret, og som høstet jevnt over svært gode kritikker.

Kilde: Wikipedia, wikipedia.org, 29.10.2010, http://no.wikipedia.org/wiki/Monna_Tandberg


På film har Monna for det meste hatt biroller. Hennes filmdebut var i filmen Leve sitt liv fra 1982. På TV er hun mest kjent som "Dronning Fjellrose" i barne-serien Jul i Blåfjell fra 1999.
Tandberg er samboer med skuespiller Lars Andreas Larssen. Hun ble utnevnt til Ridder 1 av St. Olavs Orden i november 2007. Ved utnevnelsen ble det lagt vekt på «hennes levende og gripende i tolkninger av mange ulike roller, gjennomført med stor suksess. Det er også lagt vekt på hennes bearbeidelse av manuskript til kvinnemonologene. Rollene er svært forskjellige i form og innhold, men de er mesterlig fremført.» I 2009 ble hun tildelt Gammleng-prisen i klassen skuespiller.

Verk (1)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Det er sant! Hvert evig ord 1999, Manus, Drama – Forfatter
Utmerkelser - med i jury (1)