Karl Holter

Født30. jun. 1885 (død 7. jun. 1963)
FunksjonerForfatter, Skuespiller
NasjonalitetNorsk
KjønnMann

Om Karl Holter

Karl Holter (født 30. juni 1885 i Oslo, død i 7. juni 1963 samme sted) var en norsk skuespiller, forfatter og frontkjemper.

Holter debuterte i 1912 på Centralteatret og var siden i hovedsak engasjert ved Det Norske Teatret frem til 1935. Han var også journalist i Stavanger Aftenblad fra 1917 til 1919.

I 1941 ble Holter medlem av Nasjonal Samling. Samme år instruerte han Gjengangere av Henrik Ibsen for Radioteatret. I 1942 meldte han seg til aktiv frontinnsats. Etter en kort befalsutdannelse ble Holter 57 år gammel sendt til Leningradsfronten fra oktober 1942 til mars 1943 som krigskorrespondent. Ifølge Norsk Krigsleksikon ble han i NS-miljøet ble han ansett som en fremtredende forfatter, og Holter ble en av Gyldendals mest utgitte forfattere mens forlaget var satt under kommissarisk ledelse ved Tore Hamsun.

Etter krigen ble han dømt som landssviker til tre år og tre måneders tvangsarbeid og begrenset rettighetstap. Etter å ha sonet dommen kom ikke Holter tilbake som skuespiller, men han fortsatte å skrive og gav ut fem bøker. Blant disse var Frontkjempere (1951), en skildring av opplevelser ved Leningradfronten.

Les mer

Medvirkende i

Vis alle

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Verk av Karl Holter

Vis alle

Mer om Karl Holter

Bibliografi

  • Skinnbrevet – roman (1936)
  • Kleivdøler – roman (1940)
  • I veideskog : Jaktminner – (1944)
  • Bliss – (1948)
  • Frontkjempere – (1951)
  • Terkel – roman (1953)
  • Gode makter – roman (1956)

Filmografi

  • Baldevins bryllup – 1926
  • Mot nya tider – svensk – 1939
  • Valfångare – svensk – 1939
  • Bastard – 1940
  • Gullfjellet – 1941
  • Trysil-Knut – 1942

KILDER:

Wikipedia, no.wikipedia.org, 05.06.2020, https://no.wikipedia.org/wiki/Karl_Holter

Medvirket i

Verk av Karl Holter