Sebastian Hartmann

Sebastian Hartmann (født 18. mai 1968 i Leipzig) er en tysk teaterregissør, teatersjef og dramatiker.

Hartmann er utdannet ved teaterhøgskolen Hans Otto i Leipzig og jobbet en periode som skuespiller for teater og fjernsyn. Utover 90-tallet fikk han stadig flere regioppdrag, og han har jobbet som instruktør ved viktige scener i Tyskland, Sveits og Østerrike.

Informasjon

(Objekt ID 5943)
Objekttype Person
Født 18. mai. 1968
Funksjoner Regissør
Nasjonalitet Tysk
Kjønn Mann
Les mer

Sebastian Hartmann regnes som en av Europas fremste regissører innen retningen regiteater.

I Norge gjorde Sebastian Hartmann seg bemerket under Ibsenfestivalen i 2000, da hans oppsetning Gespenster (etter Henrik Ibsens Gengangere) fra Volksbühne i Berlin ble spilt som gjestespill på Nationaltheatrets hovedscene.

Under Ibsenfestivalen i 2004 førte hans vågale iscenesettelse av John Gabriel Borkman for Nationaltheatret til enda større oppmerksomhet og en viss kontrovers. Blant annet forlot Wenche Foss teatret i harnisk i pausen, og hun uttalte etterpå "Det var noe av det fæleste jeg har sett". Samtidig fikk han Heddaprisen 2005 for beste regi.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Årets vinner er en ung, moderne og utfordrende regissør  som i den nominerte oppsetningen dristig tar i bruk alle teatrets klassiske virkemidler - pluss en god del til - for å nå målet: Å gi publikum en total, intens og dyptloddende opplevelse av dramatikerens tekst.

Som så mange av dagens yngre regissører, kan årets prisvinner oppleves som kontroversiell. Scenespråket er dristig og ekspressivt,  regigrepet sprudler av innfall, oppfinnsomhet og fantasi - til og med burleske slapstick-innslag integrerer prisvinneren i en ellers dypt alvorlig tolkning. Dette er ikke til hinder for at skuespillerne spiller en sentral rolle i prisvinnerens oppsetning, og der er nettopp skuespillernes intense, avslørende og nyanserte nærbilder av stykkets rike persongalleri, som sammen med et innovativt og fascinerende regikonsept skaper en usedvanlig sterk og medrivende teateropplevelse.

Årets pris for beste regi går til kunstneren som gjorde Ibsens John Gabriel Borkman til vår samtidige: Sebastian Hartmann."

I 2007 iscenesatte han Markens grøde for Nationaltheatret, en forestilling som han vant Heddaprisen 2007 for beste teaterprosjekt for.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Årets teaterprosjekt skal naturligvis være en god forestilling. Men årets teaterprosjekt skal dessuten være en begivenhet i seg selv, og fremstå i en original form. Årets vinner tilfredsstiller alle disse kravene fullt ut: Oppsetningen bryter med den velkjente psykologiske realismen, og tar i bruk totaliteten av teatrets virkemidler. På eminent vis innfrir den alle våre bangeste anelser mens den gjennom sitt kunstneriske overskudd etablerer direkte kontakt med teatersalongen, og tar publikum med storm.

Årets vinner er Markens grøde, Nationaltheatret, våren 2007, i regi av Sebastian Hartmann."

I 2008 satte han opp Leonce og Lena for Nationaltheatret, samme år som han ble kunstnerisk leder ved Centraltheater Leipzig.

Han produserte på ny en forestilling for Nationaltheatret i 2010, da hans Ibsenmaskin, et stykke skrevet av Hartmann og bygd på flere av Ibsens stykker, åpnet Ibsenfestivalen.

I Leipzig har han blant annet hatt regi på Paris, Texas av Sam Shepard/Wim Wenders og Mattheuspasjon, et triptykon satt sammen av Hartmann og Uwe Bautz over Nattverdsgjestene av Ingmar Bergmann, Brand av Henrik Ibsen og Matteuspasjon etter Det nye testamentet, med innslag av andre tekster. Sistnevnte har også vært spilt som gjestespill i Norge (under Ibsenfestivalen i 2008). I 2012 setter han opp Krig og fred for Centraltheater Leipzig.

I 2005 gjestet han Norge med Publikumsutskjelling, produsert av Deutsches Schauspielhaus i Hamburg.

Kilder:

Heddaprisen

Nationaltheatret, http://www.nationaltheatret.no/Hartmann,+Sebastian.9UFRzK36.ips?templatefolderid=231

Centraltheater Leipzig, http://www.centraltheater-leipzig.de/2012-13/

Utdanning

Hans Otto, Leipzig

Medvirket i produksjoner (4)
Tittel Premiere Rolle
Ibsenmaskin (Nationaltheatret) 26. aug. 2010 Manus, Regi
Leonce og Lena (Nationaltheatret) 8. mar. 2008 Regi
Markens grøde (Nationaltheatret) 14. feb. 2007 Dramatisert av, Regi
John Gabriel Borkman (Nationaltheatret) 26. aug. 2004 Bearbeidet av, Regi
Utmerkelser - Tildelinger (1)
Utmerkelser - Nominasjoner (1)