Anders Mordal

Anders Mordal er en norsk skuespiller og regissør.

Anders Mordal er født i 1963. Han er utdannet ved Statens Teaterhøgskole (1988-91), og startet sin karriere på Den Nationale Scene der han i 1996 spilte tittelrollen i Jeppe på Bjerget, (1996). I 1997 ble han fast ansatt på Nationaltheatret, der han har tolket en rekke ulike roller. Han har blant annet spilt Bartley i Martin McDonaghs Krøplingen, David i Cecilie Løveids Østerrike, politimester Brown i Tolvskillingsoperaen og Bakergutten i Dyrene i Hakkebakkeskogen.

Informasjon

(Objekt ID 5692)
Objekttype Person
Funksjoner Regissør, Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

Anders Mordal har medvirket i en rekke filmer, og startet faktisk sin filmkarriere femten år gammel i Vårnatt som bygget på en roman av Tarjei Vesaas. Han har også vært regissør for sommerrevyen Simon og Stig passerer revy (2008) og han har vært programleder i TV2.

I 2010 vant Anders Mordal Heddaprisen i kategorien beste mannlige hovedrolle for rollen som Thomas Stockman i En folkefiende av Henrik Ibsen, Trøndelag Teater, Hovedscenen.

Juryen ga følgende begrunnelse:

"Årets vinner startet sin kunstnerkarriere som filmskuespiller, men etter at han gikk ut av Teaterskolen i 1991, har han mest spilt teater, selv om han også har rukket å medvirke i dramaserier, vært programleder i TV og regissør.

Prisen får han for sin tolkning av en av norsk teaters mest kontroversielle mannsskikkelser: En tillitsfull optimist som i løpet av kort tid forandrer seg til en rabiat og nærmest stormannsgal kamphane. En karakter som stadig vekker sterke reaksjoner, og ikke er enkel å sannsynliggjøre. Men årets vinner får fra starten fram rollens komplekse trekk, og opprettholder med briljans den hårfine balansen mellom overspill og troverdighet.

Prisen går til Anders Mordal for en nyansert, psykologisk sammensatt framstilling av dr. Stockmann i En folkefiende på Trøndelag Teater."

Det samlede ensemblet i Ti liv ble også nominert til Heddaprisen 2011 i klassen for særlig kunstnerisk innsats. På scenen sto Mariann Hole, Jan Gunnar Røise, Thorbjørn Harr, Anders Mordal og Ket Lødemel.

Kilde:

NTO, nto.no, 28.04.2011, http://www.nto.no/pub/NTO/hedda/?aid=485#NTO

Tilknyttet (1)
Utmerkelser - Nominasjoner (1)