Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Anmeldelse i Bergens tidende av Nationaltheatrets produksjon Don Carlos (1980) pdf mar. 1980 Last ned

Friedrich von Schiller

Også kjent som: Friedrich Schiller

Var en tysk poet, historiker og dramatiker.  i 1799 returnerte han til Weimar, hvor Goethe overtalte ham til å fortsette å skrive skuespill. Han og Goethe grunnla Weimar Theater, som kom til å bli et ledende teater i Tyskland.

Informasjon

(Objekt ID 4334)
Objekttype Person
Også kjent som Friedrich Schiller
Født 10. nov. 1759 (Død 9. mai. 1805)
Funksjoner Dramatiker
Nasjonalitet Tysk
Kjønn Mann
Nettsted wikipedia
Les mer

Han ble født i Marbach am Neckar, Württemberg, som sønn av en militærlege, J. C. Schiller. Hans foreldre var ikke særlig velstående, men han ble sendt på latinskolen og senere Karlsschule (universitetet), hvor han studerte jus og senere medisin.
Han leste Rousseau og Goethe, og diskuterte klassiske idealer med sine studiekamerater. Som student skrev han sitt første skuespill, Die Räuber, om en gruppe naive revolusjonære og deres tragiske skjebne. Ett av hans kjente sitat er: «Anstendighetens første lov er å bevare andres frihet, den andre er å demonstrere sin egen.»[1]
I 1780 leverte han sin dissertasjon, og ble militærlege i Stuttgart. Som følge av oppførelsen av Die Räuber i Mannheim 1781 ble han arrestert og forbudt å publisere ytterligere. Han flyktet via Leipzig og Dresden til Weimar i 1787. I 1789 ble han professor i historie og filosofi i Jena, hvor han publiserte utelukkende historiske arbeider. 1790 giftet han seg med Charlotte von Lengenfeld, og i 1799 returnerte han til Weimar, hvor Goethe overtalte ham til å fortsette å skrive skuespill. Han og Goethe grunnla Weimar Theater, som kom til å bli et ledende teater i Tyskland. Han ble i Weimar til han døde i 1805 av tuberkulose. Han ble adlet i 1802.
Siden 1934 bærer universitetet i Jena Schillers navn.

Verk (8)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Don Carlos Musikk, Opera – Forfatter
Wilhelm Tell 1829, Manus, Opera – Forfatter
Bruden fra Messina 1803, Manus, Tragedie – Forfatter
Don Carlos 1787, Manus, Drama – Forfatter
Maria Stuart 1800, Manus, Drama – Forfatter
Røverne (Morderne) 1781, Manus, Drama – Forfatter
Kabal og kjærlighet 1783, Manus – Forfatter
Jomfruen fra Orléans (Jeanne d´Arc) 1801, Manus, Tragedie – Forfatter