Tor Åge Bringsværd

Tor Åge Bringsværd (f. 1939) er norsk dramatiker og forfatter. Bringsværd er kanskje mest kjent for sitt samarbeid med Jon Bing. Foruten å gi ut sciencefictionlitteratur og skrive for fjernsyn sammen med Bing, har Bringsværd skrevet og gitt ut et stort antall bøker for barn. Til disse hører bøkene om Karsten og Petra og om Ruffen. Bringsværd er også en hyppig brukt dramatiker, som har skrevet i overkant av 20 tekster for scene og radio, også mange av disse for barn.

Informasjon

(Objekt ID 3548)
Objekttype Person
Født 16. nov. 1939
Funksjoner Forfatter, Oversetter, Dramatiker
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Epost toraage@online.no
Address Hølen
Nettsted Tor Åge Bringsværd
Les mer

Sammen med JonBing er Tor Åge Bringsværd opphavsmenn til ordet fabelprosa, som han bruker om skjønnlitteraturen han skriver. Begrepet innbefatter både science fiction og fantastiske fortellinger. I 1967 debuterte de begge med Rundt solen i ring. Året etter kom Bringsværd ut med Probok, sin egen samling sciencefictionnoveller. I starten av boken står det «Til Jon – Selvfølgelig». De har arbeidet mye sammen, eller som Bringsværd skriver på sine nettsider «Jon Bing og jeg har lekt sammen (nesten) hver tirsdag siden 1966.»

Bringsværd har helt siden debuten med den religionshistoriske tekstantologien Det står skrevet i 1966 gjort en betydelig innsats som oversetter, antologiredaktør og formidler.
Dette arbeidet omfatter blant annet oversettelse av Albert Åbergbøkene og nyoversettelse av Ole Brumm og Huset på Bjørnehjørnet sammen med Marianne Koch Knudsen.
Som redaktør har han hatt medansvar for blant annet seriene Barnas første, Det store barnebokverket Hugin og Munin, fem bind med Lanterne science fiction med serietittelen «Nazar» på 1970-tallet, tre sciencefictionantologier for Bokklubben (Østenfor sol, Vestenfor måne og Stella Polaris, 1969-1982) Brummboken på 1990-tallet og Verdens Hellige Skrifter fra 2000. I den siste serien har han bidratt til en nyoversettelse av Gilgamesh sammen med Jens Braarvig og redigert antologien I begynnelsen og Jorden – vår mor.

Bringsværd regnes som en av Norges mest produktive forfattere.

Kilde: Wikipedia, wikipedia.org, 11.11.2010, http://no.wikipedia.org/wiki/Tor_Åge_Bringsværd