Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Faksimilie fra intervju med Roghieh Asgari Torvund i Varingen 02.09.2005 pdf 6. jun. 2014 Last ned

Roghieh Asgari Torvund

Roghieh Asgari Torvund er billedkunstner og performancekunstner utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, avd. Kunstakademiet. Hun gjør sterke performancer med politisk innhold.

Informasjon

(Objekt ID 29595)
Objekttype Person
Født 2. apr. 1960
Funksjoner Performancekunstner, Billedkunstner
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Medlem av Norske Billedkunstneres Forbund (NBK)
Epost roghie@online.no
Address Ullevålsveien 82 A, 0454 Oslo
Nettsted Roghieh Asgari Torvund
Les mer

Roghieh Asgari Torvund er billedkunstner og performancekunstner utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, avd. Kunstakademiet. Hun gjør sterke performancer med politisk innhold, og har deltatt på Performancefestivalene i 2004, 2005, 2007 og 2011 i Kunstbanken Hedmark Kunstsenter. Høsten 2011 deltok hun også på en performanceturné i bibliotek i Hedmark fylke i regi av Hedmark fylkesbibliotek og Kunstbanken

Torvund er født i Aserbajdsjan, og vokste opp som migrasjonsflyktning i Teheran, Iran. Hun kom til Norge som FN-flyktning i 1987, hvor hun bor og arbeider.

Siden hun har tilbrakt nesten halvparten av livet sitt i en annen verden, opplever hun at sansningen hennes preges av en blanding av hendelser fra fortiden og opplevelser i nåtid. Hun betrakter imidlertid sine to verdener som smeltet sammen til én, der sorgen og smerten er felles. I denne verden blir religiøs intimitet, sorg, lengsel, overgrep og kroppens usynlige smerte mer uttalt.

Hun har i sine arbeider tatt opp temaer knyttet til kvinnelig fellesskap og felles forståelse på tvers av nasjonalitets- og kulturforskjeller. Arbeidene er ofte dokumentariske og satt sammen av elementer fra flere kulturer. De
spiller på stemninger og det meditative, og refererer gjerne til private rom der tankene og følelsene har fritt spillerom.

Performancene gjenspeiler også hennes erfaring som fotojournalist og journalist. I noen arbeider kombinerer hun dokumentarfilm med performance og skaper gjennom dette et eget kunstuttrykk.  

På slutten av 70-tallet var hun engasjert med gateteater i Iran, og dette har også satt sitt preg på arbeidene hennes. I tillegg til performance arbeider hun med video og billedkunst.

Torvund har deltatt på Performancefestivalene i Kunstbanken med Avkledning (2004), Avreagering (2005), Fortune telling (2007) og Reconciliation (2011), som tok utgangspunkt i hennes bakgrunn fra to hjemland. I tillegg viste hun Avkledning under turneen Performance i bibliotek i 2011. 

Kilde: www.kunstbanken.no og katalogen til Performancefestivalen 2011 i Kunstbanken Hedmark Kunstsenter.

Utdanning

Statens Kunstakademi i Oslo.

Medvirket i produksjoner (4)
Tittel Premiere Rolle
Catharsis () 3. sep. 2005 Hovedprodusent, Konsept/Ide, Aktør
Reconciliation () Konsept/Ide, Aktør
Fortune Telling () Konsept/Ide, Aktør
Avkledning () Konsept/Ide, Aktør