Johanne Dybwad

Også kjent som: Johanne Juell

Johanne Dybwad (født som Johanne Juell i Christiania 2. august 1867, død 1950) var en norsk skuespiller og regissør. Hun tok navnet Dybwad da hun giftet seg med forfatteren Vilhelm Dybwad i 1891, og beholdt det da de skilte seg i 1916.

Johanne Dybwad debuterte på Den Nationale Scene i 1887 og fikk sitt gjennombrudd året etter som Fanchon i En liden Hex etter George Sands roman, som samme høst ble hennes første rolle på Christiania Theater.

På Christiania Theater 1888-99 gikk hun inn i et stort repertoar, og utviklet sin kunstnerisk uttrykksfulle teknikk. Da Nationaltheatret åpnet 1899, sto hun som en av Norges sterkeste og mest originale scenekunstnere, en posisjon hun bevarte gjennom de følgende førti år.

Bortsett fra sesongen 1908-09 var hun knyttet til Nationaltheatret resten av sin karriere, men hun gjestespilte over hele Norden, dro på egen turné til Hamburg og Berlin 1907 og fulgte Nationaltheatret til Paris 1937.

Johanne Dybwad fikk som første kvinne Kongens fortjenstmedalje i gull. I 1924 ble hun utnevnt til ridder av St. Olav.

Informasjon

(Objekt ID 29517)
Objekttype Person
Også kjent som Johanne Juell
Født 2. aug. 1867 (Død 4. mar. 1950)
Funksjoner Regissør, Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Nettsted STORE NORSKE LEKSIKON, NATIONALTHEATRET ARKIV
Les mer

I løpet av sin karriere spilte Johanne Dybwad de fleste av Ibsens kvinneskikkelser, bl.a. Signe i Gildet paa Solhoug, tittelrollen i Fru Inger til Østråt, Solveig og Mor Aase i Peer Gynt, Nora i Et dukkehjem, fru Alving i Gengangere og Rebekka West i Rosmersholm.

Hennes fremste Bjørnson-roller var Klara Sang i Over Ævne 1 og Tora Parsberg i Paul Lange og Tora Parsberg; i Gunnar Heibergs dramatikk tittelrollen i Tante Ulrikke og Karen i Kjærlighetens tragedie. Ellers var Lavinia i Det lykkelige valg og tittelrollen i Wiers-Jenssens Anne Pedersdotter hovedskikkelser i hennes norske repertoar.

Av klassikere spilte hun bl.a. Evripides' Medea, en rekke Shakespeare-roller, samt Elizabeth i Schillers Maria Stuart. Av hennes roller i utenlandsk samtidsdramatikk fremheves Christine Mannon i O'Neills Sorgen kler Elektra.

Blant stykkene hun regisserte var Evripides' Medea og Aristofanes' Lysistrata, Shakespeare-stykker som As You Like It, Kjøpmannen i Venedig og Kong Lear, Victor Hugos Ruy Blas, Schillers Maria Stuart, Ibsens Rosmersholm og Gengangere, samt Nordahl Griegs Barrabas og Vår ære og vår makt.

Som Mor Aase i Peer Gynt, en av hennes mest folkekjære skikkelser, feiret Johanne Dybwad sitt 60-års jubileum som skuespiller 7. november 1947. Hennes siste opptreden fant sted 8. desember samme år.

I 1962 ble Per Ungs statue av Johanne Dybwad avduket foran Nationaltheatret, på plassen som bærer hennes navn.

KILDER:

Den Nationale Scenes repertoardatabase. Giver: Den Nationale Scene, 24.06.2016

Nationaltheatret, forest.nationaltheatret.no, 18.10.2016,  http://forest.nationaltheatret.no/Persons/Details/3f31043f-3d10-48b3-b60c-2a84bac82ba8

Normann, Axel Otto: Johanne Dybwad. Gyldendal Norsk Forlag, Oslo 1937

Store Norske Leksikon, snl.no, 30.03.2012,  http://snl.no/Johanne_Dybwad

Tilknyttet (1)