Eugenie Skilnand

Eugenie Skilnand er norsk danser. Skilnand var aspirant ved Nasjonalballetten i 1998-2000 og har vært medlem av kompaniet siden. Hun ble utnevnt til solist i april 2011.

Informasjon

(Objekt ID 26665)
Objekttype Person
Funksjoner Danser
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Address Oslo
Les mer

Eugenie Skilnand vant Kritikerprisen for dans i 2011/2012 for rollen som Marie i Woyzeck, en danseforestilling produsert av Den Norske Opera & Ballett i 2011, med utgangspunkt i skuespillet av Georg Büchner.

Utdrag fra tale ved Guri Pahle Glad under utdelingen av Danserkritikerprisen 2011/2012 på Litteraturhuset i Oslo 27. september 2012:

"Prisen går i år til en eminent dansekunstner av hunkjønn som i fjorten år har gledet sitt publikum i den gamle operaen på Youngstorget og i den nye, flotte i Bjørvika. Etter endt utdanning på Operaens Ballettskole, Statens Balletthøyskole på Tjuvholmen og på den prestisjetunge School of American Ballet i New York, ble hun aspirant i Nasjonalballetten i 1998–2000 under Dinna Bjørn og har siden vært medlem med mange store roller på sitt repertoar.

Den første ledende rollen var som Lucy Westenra i Gable og Pinks brutale ballett Dracula da Espen Giljane var blitt ballettsjef høsten 2002. Og siden er det blitt en rekke hovedroller i det klassiske og moderne repertoaret. Jeg nevner i fleng: Clara og Sukkerfeen i Dinna Bjørns Nøtteknekkeren, Aurora i Petipas Tornerose, tittelrollen i Stevensons Askepott, Julie i Corders Romeo og Julie, tittelrollen i Coralli/Perrots Giselle og Odette/Odile i Eventyret om Svanesjøen som er en pedagogisk miniversjon av Svanesjøen som vises for skoleklasser og andre interesserte.

Hun har danset ledende partier i Tetleys, Balanchines og Kyliáns verk og også i de norske koreografene Jo Strømgrens og Ingun Bjørnsgaards verk Suite (Strømgren) og Standard Arabesque (Bjørnsgaard) som begge var kreert til dagens prisvinner. For to år siden danset hun rollen som Blanche i John Neumeiers sterke ballett En sporvogn til begjær og ble av flere kritikere rost opp i skyene for sin sterke tolkning av Blanche. Men kritikerpris ble det ikke da.

Men i dag skal Eugenie Skilnand endelig få sin kritikerpris for tolkningen av Marie i balletten Woyzeck av den tyske koreografen Christian Spuck, som er huskoreograf for Das Stuttgarter Ballett i Stuttgart. Den danset Nasjonalballetten i september i fjor med to besetninger i hovedrollene."

Kilder:

Den Norske Opera & Ballett, operaen.no, 31.01.2012, http://www.operaen.no/default.aspx?ID=29001&ProductID=PROD129

Sceneweb om Kritikerprisen, www.sceneweb.no, http://www.sceneweb.no/nb/awarding/30091/Kritikerprisen_20112012-2012

Utdanning

Den Norske Operas Ballettskole

Statens Balletthøgskole

School of American Ballet (New York)

Utmerkelser - Nominasjoner (1)