Harald Heide-Steen jr.

Harald Heide-Steen jr. (født 18. august 1939 i Oslo, død 3. juli 2008) var en norsk skuespiller og sanger som blant annet var kjent fra rollen som «Dynamitt-Harry» i de norske Olsenbanden-filmene. Han var også kjent som improviserende komiker, gjerne i tospann med Rolv Wesenlund under navnet Wesensteen på slutten av 1960-tallet. Heide-Steen jr. var erfaren innen revy- og teatermiljøet, og i tillegg hadde han flere soloopptredener hvor han ble kjent for sine mange figurer, blant annet «Rikstyristsjef Ottmar Johansen», «Sylfest Strutle», «Russisk ubåtkaptein» og «Flykaptein» for flyselskapet Spantax. Som jazzvokalist utmerket han seg med scat-synging, og utga jazzplaten Musikalske minner (Big Box Records, 2008) med musikerne Bjørn Kjellemyr, Hallgrim Bratberg, Rune Arnesen og Svenn Erik Kristoffersen. Harald Heide-Steen jr. var sønn av skuespilleren Harald Heide Steen (1911-1980) samt fetter til Andreas Diesen, Kari Diesen dy og Anne Marit Jacobsen.

Informasjon

(Objekt ID 26226)
Objekttype Person
Født 18. aug. 1939 (Død 3. jul. 2008)
Funksjoner Skuespiller, Sanger, Komiker
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

Biografi 

Harald Heide-Steen jr. filmdebuterte allerede som tolvåring i filmen Storfolk og småfolk regissert av Tancred Ibsen. Året før hadde han teaterdebutert i oppsetningen Let's Make an Opera av Benjamin Britten. Heide-Steen var sangutdannet ved Musikkonservatoriet i 1957, og fullførte Examen Artium ved Oslo Katedralskole i 1958. Han deltok i russerevyen både i 1956 og i 1958, og deltok i sin første profesjonelle revy i Ferske fjes av Einar Schanke og Bjørn Sand i 1957. Han arbeidet en del i film og TV i perioden 1959-1960, og var innom bl.a. NRK, BBC og RTF. Han arbeidet som innspillingsleder i NRK Fjernsynet fra 1959, og som produsent fra 1961-1965. Han var ansatt nummer 37 i NRK.[1] I denne perioden produserte han over 100 programmer av forskjellig størrelse, hvorav det siste Kunden har alltid rett der Rolv Wesenlund ble introdusert med hell.

Revy og teater

I 1965 medvirket han med tekster og regi i revyen Lysthuset i samarbeid med bl.a. Rolv Wesenlund, Karin Krog, Svein Byhring og Elsa Lystad. Etter dette fulgte en rekke revyer på Chat Noir, ABC Teateret og Oslo Cabaret. Han medvirket i en rekke sommerrevyer, og var med på å gjeninnføre sommerrevytradisjonen i Vestfold med to sommerrevyer i Tønsberg i 1968-1969. I 1960-årene var han, sammen med Rolv Wesenlund, med på å innføre en ny revyform med vekt på improvisasjon. Dette var med på å skape Heide-Steens velkjente karikaturkunst hvor han bl.a. gjorde lydhermende imitasjoner av fremmede språk og oppdiktede øvrighetspersoner. Han medvirket i sin siste Chat Noir-revy i 1990-1991, da han var med i Einar Schankes 40-års jubileumsrevy.

I tillegg til revy medvirket Heide-Steen også i en rekke teateroppsetninger. Han var skuespiller ved Oslo Nye Teater, Trøndelag Teater og Det Norske Teateret, hvor han hadde en rekke store roller i bl.a. Knutsen og Ludvigsen, To muntre herrer fra Verona, West Land Story, Charleys Tante og Brødrene Østermanns huskors. Han medvirket også musikalsk i oppsetningene Oliver og Den stundesløse. Dessuten gjestet han også Riksteateret i jubileumssesongen 1988/1989 som Falstaff i De Lystige Koner i Windsor av William Shakespeare. Han var fast ansatt på Det Norske Teateret fra 1992.

TV og film 

Fra debuten i TV medvirket Heide-Steen i en rekke TV-produksjoner. Mest kjent er det populære fjernsynsprogrammet Og takk for det sammen med Rolv Wesenlund og Kirsti Sparboe, og NRK-dramatiseringen av Alexander Kiellands roman Fortuna. Nyeste kjente TV-opptreden er antakeligvis rollen som vaktmester Daniel Gasmann Smestad i Tore Ryens situasjonskomedie Karl & co på TV2.

Heide-Steen medvirket i 24 norske spillefilmer. Innen film og TV var han antakeligvis mest kjent som Dynamitt-Harry og Data-Harry i Olsenbanden-filmene. Etter filmdebuten i Storfolk og småfolk medvirket han bl.a. i Til en ukjent, Hermann og Bryllupsfesten. I tillegg både skrev og medvirket han i den norske spillefilmen Mannen som ikke kunne le sammen med Rolv Wesenlund.

Heide-Steen tok etterhvert kun diverse gjesteopptredener, i tillegg til å reise rundt med sitt enmannsshow hvor han hentet frem gamle figurer og imitasjoner etter publikums ønske. I tillegg har han medvirket som stemmeskuespiller i noen animasjons- og tegnefilmer for barn.

Personlige forhold

Heide Steen var gift med Gullen og bodde i Bærum. De hadde to barn sammen. Han var gift tre ganger tidligere, og har ytterligere ett barn med en av sine tidligere ektefeller.[2]

Helse

I slutten av oktober 2007 fikk Heide-Steen jr. beskjed om at han hadde uhelbredelig lungekreft. Legene ga ham en prognose på to måneder, dersom han ikke fikk noen form for behandling.[3] Steen jr. døde 3. juli 2008.[4]

Kilde:

Wikipedia, no.wikipedia.org, 10.01.2012, http://no.wikipedia.org/wiki/Harald_Heide-Steen_jr.

Tilknyttet (1)
Utmerkelser - Nominasjoner (1)