Roi Vaara

Roi Vaara regnes blant de sentrale performancekunstnerne i Finland.

Informasjon

(Objekt ID 26026)
Objekttype Person
Født 17. jul. 1953
Funksjoner Performancekunstner
Nasjonalitet Finsk
Kjønn Mann
Epost roivaara@gmail.com
Address Tallberginkatu 1 E 105, 00180 Helsinki, Finland
Les mer

Roi Vaara (f. 1953. Finland) blir karakterisert som et levende referansepunkt innen finsk performance. Under Performancefestivalen 2007 i Kunstbanken Hedmark Kunstsenter deltok han med The Balloon Man, som ble vist i Hamar sentrum.

Om performancen The Balloon Man sier han: «For noen år siden så jeg et foto av en fattig ballongselger som kjempet i motvind og var totalt dekket av ballongene. Jeg bestemte meg for å lage min versjon, litt mer mysteriøs og levende.»  

Roi Vaara er født i Norge av finske foreldre, men har vokst opp i Helsinki. Han har markert seg internasjonalt med sine visuelt spennende performancer. Hans kritiske holdning til kunstbransjen og dens ensidige fokus på gallerier og museer, uttrykker han ved å forvandle seg til levende kunstverk som forvirrer folk og tvinger dem til å stille spørsmål ved det de ser. Performancen White Man (Helsinki 1983) der han passerer Det hvite hus dekket av hvit farge, regnes som en klassiker innenfor feltet. Roi Vaara er svært produktiv og har skapt mer enn 300 forskjellige performancer siden 1982. For sitt arbeid har han mottatt en rekke priser. Han er leder for Exit festivalen og medlem av Black Market International og The International Performance Art Network.

Kilde: www.kunstbanken.no og katalogen til Performancefestivalen 2007 i Kunstbanken Hedmark Kunstsenter.

Utdanning

1977-78: University of Jyväskylä, Finland.

1972-75: The University of Art and Design, Helsinki, Finland.

Medvirket i produksjoner (1)
Tittel Premiere Rolle
The Balloon Man () Aktør, Konsept/Ide, Kunstner