Ariane Mnouchkine

Født3. mar. 1939
NasjonalitetFransk
KjønnKvinne

Om Ariane Mnouchkine

Ariane Mnouchkine er en fransk teaterkunstner, teaterleder, teaterregissør og filmregissør.

Hun ble født 3. mars 1939 i Boulogne-sur-Mer i Nord-Frankrike. Mens hun studerte ved Sorbonne-universitetet, grunnla hun sin egen teatergruppe, L’Atelier Théâtral des Etudiants de Paris, som i 1964 ble til Théâtre du Soleil.


Les mer

Medvirkende i

Vis alle

 • Images (0)
 • Video (0)
 • Audio (0)
 • Files (0)

  Utmerkelser

  Mer om Ariane Mnouchkine

  Ariane Mnouchkine fikk den internasjonale Ibsenprisen i 2009.

  Juryen oppga følgende begrunnelse*:

  "Alle som har sett en av Ariane Mnouchkines forestillinger på Théâtre du Soleil i Paris kommer ut med en følelse av å ha vært vitne til et eventyr. Noe som er større enn livet og som samtidig handler om livet. En reise som gir nye kunnskaper om historien og samfunnet, som beriker både tanker og følelser og som allerede gjennom sitt teaterspråk fyller publikum med en paradoksal tro på fremtiden.

  Man sier at teatret har sin opprinnelse i ritualene - i så fall er Ariane Mnouchkines teater et bevis på at ritualenes kilder ikke har tørket ut. Hun samler mennesker rundt seg for å fortelle om sivilisasjonens store kriser, fra de gamle kriger til våre dagers forfølgelser og flyktningstrømmer. Men ut av disse fortellingene om kriser og uhyggelige tragedier vokser et sterkt, og mange skulle nok si utopisk fellesskap mellom scene og sal frem.

  Det er slik Ariane Mnouchkine og hennes mange medarbeidere på Théâtre du Soleil gir oss tilbake noe som denne håpløshetens tid mangler: livsmot, glede og medmenneskelighet."

  Uttalelsen i sin helhet (på engelsk) kan leses på hjemmesidene til den internasjonale Ibsenprisen, www.ibsenawards.com: http://www.ibsenawards.com/article.php?cid=2&aid=64&typecat=0

  Kilde:

  Ibsenawards, http://www.ibsenawards.com/article.php?cid=2&aid=64&typecat=0

  *Engelskspråklig begrunnelse er lengre enn den norske versjonen. Sceneweb gjengir den norskspråklige i sin helhet, og tilsvarende utdrag fra den engelske.

  Medvirket i