Kirsti Sparboe

Født7. des. 1946
FunksjonerSkuespiller, Sanger
NasjonalitetNorsk
KjønnKvinne

Om Kirsti Sparboe

Kirsti Sparboe (født 7. desember 1946 i Tromsø) er en norsk sangerinne og skuespillerinne. Platedebuten fant sted på Triola i 1964 med singlen Frankie Boy/Ballerina. Oppfølgeren Nå og for alltid (Triola) lå syv uker på VG-listen. Kirsti Sparboe har deltatt i mange revyer, musikaler og komedier, og vært tilknyttet en rekke teatre. Hun hadde en viktig rolle i filmen Stompa forelsker seg. Stompafilmen hadde premiere omtrent samtidig som lanseringen av hennes gjennom tidene best solgte plate, Hjem/Tro på meg (1966) (Triola), som gikk i over 50 000 eksemplarer på kort tid.

Her på Sceneweb har vi per i dag en oversikt over Kirsti Sparboes roller ved Oslo Nye Teater (Oslo).

Les mer

Medvirkende i

Vis alle

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Utmerkelser

Mer om Kirsti Sparboe

I 1972 deltok hun i én av de største Chat Noir-suksessene, Kjære lille Norge, som både ble filmatisert og gitt ut på LP. Hun fikk sitt gjennombrudd som skuespiller i 1973 i rockemusicalen To muntre herrer fra Verona basert på William Shakespeare sin tekst på Oslo Nye Teater.

Hun har vunnet Melodi Grand Prix fire ganger, i 1965 med Karusell, i 1967 med Dukkemann, og i 1969 med Oj, oj, oj, så glad jeg skal bli. Med disse sangene kom hun på henholdsvis 13., 14. og 16. plass i de internasjonale finalene. Den fjerde vinnersangen, Jeg har aldri vært så glad i noen som deg fra 1968, ble trukket tilbake før den internasjonale finalen. Hun vant Spellemannprisen 1972 som beste kvinnelige artist og Gammleng-prisen 1982 i klassen pop. Kirsti Sparboe har vært gift tre ganger, bl.a. med artisten Benny Borg.

Niesen til Kirsti Sparboe, Sigrun Loe Sparboe, er i dag låtskriver og vokalist i popbandet Sigrun and the Kitchen Band.

Kilde:

Wikipedia, no.wikipedia.org, 06.12.2011, http://no.wikipedia.org/wiki/Kirsti_Sparboe

Medvirket i