Peer Perez Øian

Peer Perez Øian er en norsk teaterregissør.

Peer Perez Øian er født i 1980. Han er utdannet bachelor i scenekunst ved Emerson College, USA (1999-03), og har femårig regiutdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo, avd. Statens Teaterhøgskole (2005-10). Perez Øian har deltatt på workshops med blant andre Robert Wilson og Anne Bogart i USA, og han har vært hospitant hos Peter Sellars, Esa-Pekka Salonen og Bill Viola ved Opéra National de Paris - Opéra Bastille, Frankrike.

Han regisserte Finn Iunkers Ifigeneia på Teaterhögskolan i Helsinki, og hadde også ansvaret for en iscenesatt lesning av Washingtin av Johan Harstad på Litteraturhuset (2010). Høsten 2010 hadde hans diplomoppgave, Hedda Gabler, premiere på Nationaltheatrets Malersal, men ble så etterspurt at den ble flyttet til Amfi, og høsten 2011 overtok den selveste Hovedscenen.

Informasjon

(Objekt ID 17965)
Objekttype Person
Funksjoner Regissør
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

Peer Perez Øian fikk Heddaprisen for beste regi i 2011 for regien av Sjuk ungdom av Ferdinand Bruckner på Det Norske Teatret. Dette var hans første regiarbeid etter endt utdannelse.

Heddajuryen begrunnet prisen som følger:

"Årets vinner startet sin karriere med å begeistre publikum for en modernisert versjon av en kjent klassiker. Han får prisen for en oppsetning der han tilsynelatende lekende lett forener viktige egenskaper som kjennetegner en god regissør. På en og samme tid viser han lydhørhet overfor tekstens nyanser, og aktualiserer den slik at dramatikerens tidløse problemstillinger også griper oss i dag. Hans replikk- og personinstruksjon er så presis og forståelsesfull at skuespillerne under hans ledelse skaper en rekke særpregede og distinkte karakterer samtidig som de presterer et gjennomført ensemblespill på høyt nivå."

Peer Perez Øian regisserte Solaris korrigert (Det Norske Teatret 2015), som mottok Heddaprisen 2016 i kategorien for årets forestilling.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Årets forestilling er et usedvanlig vellykket og helhetlig Gesamtkunstwerk, av sjelden kunstnerisk kvalitet. Her skildres en fremmed, dyster og skremmende virkelighet med en varme og innlevelse som innbyr til nærhet, forståelse og sorgfull empati. Basert på et språklig sett svært komplekst poetisk mesterverk er forestillingen også et kunststykke i teatral formidling og levendegjøring. Den etterlater oss med et nytt, optimistisk perspektiv på språklig kommunikasjon og rekkevidden av hva vi er i stand til å forstå."

KILDE:

Heddaprisen, Norsk teater- og orkesterforening, 14.08.2011

Heddaprisen, heddaprisen.no, 12.06.2016, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1465

Utdanning

1999-2003  Bachelor i scenekunst ved Emerson College, USA

2005-2010   Femårig regiutdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo, avd. Statens Teaterhøgskole

Utmerkelser - Tildelinger (1)
Utmerkelser - Nominasjoner (1)