Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Sesongmagasin for Dansens Hus vår 2015 pdf jan. 2015 Last ned

Ina Christel Johannessen

Ina Christel Johannessen er en norsk koreograf. Johannessen to sin utdannelse ved Statens Balletthøgskole i Oslo. Hun etablerte kompaniet zero visibility corp. i desember 1996, kompaniet ble lagt ned i desember 2021.

Informasjon

(Objekt ID 1746)
Objekttype Person
Funksjoner Kunstnerisk leder, Koreograf
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Nettsted zero visibility corp.
Les mer

En viktig del av Johannessens kunstneriske profil og arbeid har vært hennes nære forhold til Carte Blanche, Norges nasjonale samtidsdanskompani. Hun har hatt kontrakter med fem forskjellige kunstneriske ledere i kompaniet, med tolv helaftens forestillinger siden 1992 som resultat. For verket Ambra som hun gjorde for Carte Blanche fikk hun Kritikerprisen i 2008.

På vegne av Norsk Kritikerlag sa Inger-Margrethe Lunde blant annet dette i sin tale ved utdelingen av Kritikerprisen:

"Jeg sier det like gjerne først som sist: Ina Christel Johannessen får årets Dansekritikerpris for sin overbevisende koreografi Ambra med Carte Blanche og Iceland Dance Company. Oppsetningen hadde norgespremiere under Festspillene i Bergen.

Det som gjør denne forestillingen så spesiell, er håndteringen av volumet. Det abstrakte, men likevel ekspressive bevegelsesspråket gjør dette til et symfonisk verk som vil bli stående. Med 20 dansere har Ina Christel Johannessen fått mulighet til å koreografere i det store formatet. Gjensynet for noen dager siden i Bærum Kulturhus forsterket inntrykket av at Ambra er et monumentalt verk både koreografisk, musikalsk og visuelt."

Fullstendig tale kan leses på Norsk Kritikerlags hjemmeside.

Ina Christel Johannessen har også arbeidet med flere internasjonale kompanier og institusjoner: Helsinki City Dance Company, Kungliga Operan, Scottish Dance Theatre, Iceland Dance Company (Íslenski Dansflokkurinn), Nationaltheatret i Oslo og Den Nationale Scene i Bergen, Teaterhögskolan (TeaK) i Helsinki/Finland, og Kunsthøgskolen i Oslo/tidligere Statens Balletthøgskole.

Johannessens arbeid karakteriseres av høyt energinivå i de fysiske bevegelsene blandet med svært poetiske og ofte teatralske elementer. Hun er svært involvert i og samarbeider om de visuelle elementene i forestillingene, som lys og scenografi. Disse elementene spiller en sentral rolle i hennes arbeid som helhet. De musikalske elementene er alltid satt sammen av elektroniske arbeider fra internasjonale komponister, og alltid enten nye eller omskrevne verk.

Kilder:

zero visibility corp. 2010. 22.11.2010: http://www.zerovisibility.no/ina

Norsk Kritikerlag, kritikerlaget.no, 29.09.2011, http://www.kritikerlaget.no/pages/nor/352-dansekritikerprisen_20072008_til_ina_christel_johannessen

Utdanning

Statens Balletthøgskole, Oslo, Norge

Tilknyttet (4)
Verk (1)
Tittel Publiseringsdato Rolle
A Lesser Path Growing Koreografi – Forfatter