Marie Blokhus

Marie Blokhus er en norsk skuespiller. Blokhus var ferdig utdannet ved Teaterhøgskolen i Oslo i 2010. Hun fikk straks engasjement ved Det Norske Teatret hvor hun nå er fast ansatt.

Marie Blokhus er født i Bodø, hvor hun som tenåring ble engasjert til rollen som datter til en psykotisk mor av sin psykiater-mor med amatørteaterinteresse. Rollen fenget, og etter dramalinje ved videregående skole i Mo i Rana arbeidet hun fem år ved Nordland Teater. I studietiden ved KhiO dannet hun sammen med fire medstudenter frigruppen Asklepios Hane.

Informasjon

(Objekt ID 16004)
Objekttype Person
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Les mer

Marie Blokhus ble nominert til Heddaprisen 2013, i kategorien for beste kvinnelige hovedrolle, for rollene som Anne i Over open avgrunn av Tarjei Vesaas, regi Uwe Cramer, Det Norske Teatret og Una i Blackbird av David Harrower, regi Kim Sørensen, Riksteatret.

Hun vant Heddaprisen 2015 i klassen for beste kvinnelige skuespiller for rollen som Allis i Fugletribunalet, Det Norske Teatret 2015.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Vinneren av Heddaprisen for beste kvinnelige skuespiller viser et sjeldent mot, og en sjelden evne, til å blottstille seg selv i den figuren hun portretterer. Hun får prisen for en usedvanlig nyanserik tolkning av en skikkelses indre tanker og følelser. Dette vitner ikke bare om en dyp forståelse av figuren hun bringer til live, men viser også en særegen evne til å være ærlig og åpen i sin formidling.

Prisen for beste kvinnelige skuespiller går til Marie Blokhus."

I løpet av sine år ved Det Norske Teatret har hun deltatt i oppsettinger som Unge Werthers lidingar (2010), Sjuk ungdom (2011), Sorga kler Elektra (2012) og Over open avgrunn (2013). Hun spilte tittelrollen i Hamlet i 2014.

Marie Blokhus er gift med skuespillerkollega Frank Kjosås.

Kilde:

Heddaprisen, heddaprisen.no, 10.06.2013, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1176

Heddaprisen, heddaprisen.no, 20.05.2015, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1306

Heddaprisen, heddaprisen.no, 21.06.2015, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1367

Utdanning

KHIO, Fakultet for scenekunst i 2007–2010.

Tilknyttet (1)
Utmerkelser - Tildelinger (1)