Aase Bye

Også kjent somAase Synnøve Bye
Født4. jun. 1904 (død 10. jul. 1991)
FunksjonerSkuespiller
NasjonalitetNorsk
KjønnKvinne
NettstedAase Bye i Norsk biografisk leksikon, Aase Bye i Natioanltheatrets repertoardatabase

Om Aase Bye

Aase Synnøve Bye (1904-1991) var en norsk skuespiller.

Aase Bye behersket klassisk drama, komedier, operetter og moderne karakterskildringer. I 1949/1950 fikk hun Kritikerprisen for sin tolkning av Blanche i Sporvogn til begjær.

Aase Bye debuterte som Solveig i Peer Gynt på Nationaltheatret i 1923. Foruten korte avbrudd på grunn av sykdom eller andre engasjementer, ble hun ved teatret til 1974. 

Les mer

Medvirkende i

Vis alle

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Utmerkelser

Mer om Aase Bye

På 1920- og 30-tallet spilte Aase Bye ofte i komedier, som Pernille i flere Holberg-stykker, Dorine i Tartuffe, Katharina i Shakespeares Troll kan temmes og Eliza Doolittle i Pygmalion, og i operetter som Flaggermusen, Den Glade Enke og Den skjønne Helene. Men hun hadde også roller som Maja Rubek i Ibsens Naar vi døde vaagner, Fanny Wilton i John Gabriel Borkman, Rita Allmers i Lille Eyolf og Sara i Amalie Skrams Agnete,

Etter krigen utviklet hun seg innen det realistiske og moderne faget, og tolket roller som Estelle i For lukkede dører, Regina i De små revene og dronning Elizabeth i Maria Stuart. Hun feiret sitt 50-årsjubileum som skuespiller i 1974, i rollen som Deborah Harford i Slott over slott. Oppsetningen var også hennes avskjed med teatret.

Aase Bye spilte også en lang rekke roller i stykker av Bjørnstjerne Bjørnson, som Signe i En fallitt, Ane i Geografi og kjærlighet, tittelrollen i Maria Stuart i Skottland og Tora Parsberg i Paul Lange og Tora Parsberg. I Når den ny vin blomstrer spilte hun i tur og orden Josefa, Alvilde og fru Arvik.

Aase Byes legat har sitt navn etter henne.

KILDER:

Store Norske Leksikon, snl.no, 16.09.2014, https://snl.no/Aase_Synn%C3%B8ve_Bye

Norsk Biografisk Leksikon, snl.no, 08.10.2014, https://nbl.snl.no/Aase_Bye

Medvirket i