Aase Bye

Også kjent som: Aase Synnøve Bye

Aase Synnøve Bye (1904-1991) var en norsk skuespiller.

Aase Bye behersket klassisk drama, komedier, operetter og moderne karakterskildringer. I 1949/1950 fikk hun Kritikerprisen for sin tolkning av Blanche i Sporvogn til begjær.

Aase Bye debuterte som Solveig i Peer Gynt på Nationaltheatret i 1923. Foruten korte avbrudd på grunn av sykdom eller andre engasjementer, ble hun ved teatret til 1974. 

Informasjon

(Objekt ID 11394)
Objekttype Person
Også kjent som Aase Synnøve Bye
Født 4. jun. 1904 (Død 10. jul. 1991)
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Nettsted Aase Bye i Norsk biografisk leksikon, Aase Bye i Natioanltheatrets repertoardatabase
Les mer

På 1920- og 30-tallet spilte Aase Bye ofte i komedier, som Pernille i flere Holberg-stykker, Dorine i Tartuffe, Katharina i Shakespeares Troll kan temmes og Eliza Doolittle i Pygmalion, og i operetter som Flaggermusen, Den Glade Enke og Den skjønne Helene. Men hun hadde også roller som Maja Rubek i Ibsens Naar vi døde vaagner, Fanny Wilton i John Gabriel Borkman, Rita Allmers i Lille Eyolf og Sara i Amalie Skrams Agnete,

Etter krigen utviklet hun seg innen det realistiske og moderne faget, og tolket roller som Estelle i For lukkede dører, Regina i De små revene og dronning Elizabeth i Maria Stuart. Hun feiret sitt 50-årsjubileum som skuespiller i 1974, i rollen som Deborah Harford i Slott over slott. Oppsetningen var også hennes avskjed med teatret.

Aase Bye spilte også en lang rekke roller i stykker av Bjørnstjerne Bjørnson, som Signe i En fallitt, Ane i Geografi og kjærlighet, tittelrollen i Maria Stuart i Skottland og Tora Parsberg i Paul Lange og Tora Parsberg. I Når den ny vin blomstrer spilte hun i tur og orden Josefa, Alvilde og fru Arvik.

Aase Byes legat har sitt navn etter henne.

KILDER:

Store Norske Leksikon, snl.no, 16.09.2014, https://snl.no/Aase_Synn%C3%B8ve_Bye

Norsk Biografisk Leksikon, snl.no, 08.10.2014, https://nbl.snl.no/Aase_Bye