Mari Boine

Født8. nov. 1956
FunksjonerKomponist, Musiker
NasjonalitetNorsk
KjønnKvinne
Epostpej1@mac.com
NettstedMari Boine

Om Mari Boine

Mari Boine er en samisk sanger og musiker og en fremtredende norsk-samisk utøver av msuikken som har betegnelsen verdensmusikk. Mari Boine er en engasjert formidler av den samiske kulturen og av samefolkets historie og mytologi.

Les mer

Medvirkende i

Vis alle

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Utmerkelser

Mer om Mari Boine

Mari Boine, tidligere gift Mari Boine Persen (fra Gámehisnjárga i Karasjok kommune i Finnmark) har fornyet joik og modernisert samisk musikk ved å oppta elementer fra blant annet jazz, rock og folkemusikalske tradisjoner fra en rekke forskjellige kulturer.

Mari Boine skapte blant annet musikken til den norske suksessfilmen Kautokeinoopprøret.

Hun har opptrådt over hele Europa og i USA og ble i 2009 også tildelt Anders Jahres kulturpris. Mari Boine har mottatt flere priser, som Ole Vig-prisen, Finnmark fylkes kulturpris 1991, Samerådets ærespris 1992, Pillarguriprisen i 2002, og Nordisk Råds Musikkpris i 2003. Hun har vunnet tre Spellemannpriser i åpen klasse: Spellemannprisen 1989 for Gula Gula, Spellemannprisen 1993 for Goaskinviellja og Spellemannprisen 1996 for Eallin. I tillegg vant hun Gammleng-prisen i åpen klasse i 1993.

Hun ble i 2008 utnevnt til professor i musikkvitenskap ved Høgskolen i Nesna.
Det kongelige hoff kunngjorde 18. september 2009 at kongen har utnevnt Boine til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hennes allsidige kunstneriske virke.»

Kilde: Wikipedia, 15.2.2011,  http://no.wikipedia.org/wiki/Mari_Boine

Medvirket i