Gudmund Groven

Gudmund Groven (født 9. oktober 1945) er en norsk skuespiller og instruktør.

Groven ble uteksaminert fra Statens Teaterhøyskole i 1975. Han har og teatervitenskap fra Universitetet i Oslo. I 1974 ble han ansatt ved det nyopprettede Telemark Teater (nå Teater Ibsen) der han var til 1980. I denne perioden hadde han sentrale roller, blant annet i «Kjenner du Melkeveien» og «Vildanden». Familien flyttet til Skiptvet i Østfold, og etter en tid som freelance-skuespiller ble han fast knyttet til Østfold teaterverksted, nå Østfold Teater.

Informasjon

(Objekt ID 1017)
Objekttype Person
Født 9. okt. 1945
Funksjoner Instruktør, Skuespiller
Les mer

Groven har en mindre rolle i filmen Rallarblod fra 1975 (bygd over Kristoffer Uppdals roman «Dansen gjennom skuggeheimen») der Nils Ole Oftebro har hovedrollen. Han har og hatt roller i TV-oppsetninger, og har turnert med forestillinger i Norge og Sverige, også selvskrevne.

Gjennom en rekke år var Groven knyttet til Suttungteateret på Tangen. Han gjorde flere store oppsetninger, og har blant annet spilt kramkaren Brigt i «Driftekaren» av Hans E. Kinck, og Rene i «Barnemordersken» av Henrik Wergeland.

Gudmund giftet seg med Kristin Lyhmann i 1968. De har fire barn sammen.Gudmund Groven er yngte barn av komponisten Eivind Groven.


Kilde:

Wikipedia, no.wikipedia.org, 03.12.13, http://no.wikipedia.org/wiki/Gudmund_Groven