Hovedscenen

HovedscenenNationaltheatret i Oslo er teatrets største og eldste scene. Det var her Nationaltheatrets åpningsforestilling Barselstuen 31. august 1899.

Hovedscenen er bygget som et tradisjonelt titteskapsteater.

Dreiescenen kom i 1917. Orkestergraven har plass til 45 musikere. Opprinnelig var det 1268 sitteplasser i salen, men etter diverse ombygginger, blant annet i forbindelse med at Amfiscenen ble etablert, er tallet nå redusert til 741. Publikum kommer inn i en praktfullt dekorert teatersal, hvor både publikumsplassene og takmaleriene er tilpasset gullbuen, som rammer inn selve scenerommet.

På Hovedscenen spiller teatret både norske og utenlandske klassikere, ny dramatikk og scenekunst, samt barne- og ungdomsforestillinger. Helt siden åpningen i 1899 er det blitt spilt repertoar på Hovedscenen, slik at det spilles flere forestillinger vekselvis.

Scenen har en omfattende lysrigg og lagringsmuligheter for dekorasjoner både på snorloftet, sidescenen og Bakscenen. Hovedscenen har vært gjennom flere tekniske oppgraderinger, og så sent som sommeren 2010 fikk scenen et av Norges mest moderne snorloft.

Informasjon

(Objekt ID 3195)
Objekttype Spillested
Primært tilknyttet Nationaltheatret
Nettsted NATIONALTHEATRET
Etablert 1899

Kontaktinformasjon

Adresse Johanne Dybwads plass 1, 0161 Oslo
Land Norge
Les mer

KILDER:

Nationaltheatret, nationaltheatret.no, 20.10.2020, https://www.nationaltheatret.no/om-oss/vare-scener/hovedscenen/