Beaivváš Sámi Našunálateáhter

Forestillingsplakat for Beaivváš Sámi Našunálateáhters produksjon "Johan Turi " (2017)

Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš / Beaivváš Sámi Našunálateáhter er en av Norges nasjonale teaterinstitusjoner. Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš (SNTB) ligger i Guovdageaidnu/ Kautokeino i Finnmark, Norge.

Selskapet har som formål "å drive og fremme profesjonell teatervirksomhet på samisk og å formidle samisk kultur gjennom teaterarbeid og annen scenisk kunstvirksomhet". Teatrets ligger under Sametingets budsjettforvaltning med et årlig tilskudd på 21,1 millioner kroner  per i 2018.

Teatret bruker samisk som scenespråk og har som mål å benytte alle de samiske språkene. Teatret har siden etableringen presentert et nyskrevet samisk verk per år, men spiller også nyskrevet nordisk dramatikk eller klassikere på samisk.

Beaivváš ble opprinnelig etablert som en frigruppe i 1981, i kjølvannet av protestaksjonene mot utbyggingen av Alta/Kautokeino-vassdraget. Teatrets første forestilling var "Våre Vidder” i 1981. I 1987 ble Beaivváš stiftet som aksjeselskap og 1987 inn på det norske stadsbudsjettet (fra 1991 som fast post). I 1992 fikk teatret status som regionteater og i 1993 som nasjonal institusjon. Fra 2002 ble de en del av Sametingets budsjettforvaltning.

Teatret er et turnéteater som flere ganger i året turnérer i hele det samiske området i Norge, Sverige og Finland og til dels Russland (Kolahalvøya). Teatret er også en aktør internasjonalt, blant annet i samarbeid med Det Norske Utenriksdepartementet.  Hvert år reiser teatrets ensemble mer enn 28 000 km på turnéer rundt i Sápmi/ Norden, en strekning som tilsvarer to ganger tur/retur Oslo- Beijing. 

Teatret er per desember 2018 lokalisert i Kautokeino Kulturhus, men har siden 2005 arbeidet for å få et eget samisk teaterbygg. I 2018 ble det vedtatt at det skal bygges et samisk teaterhus i samlokalisering med samisk videregående- og reindriftssskole.

Les mer

Freelanceteateret

Brødrene Løvehjerte

Freelanceteateret ble etablert i Bergen i 2004. I tillegg til å sette opp egne forestillinger, leverer Freelanceteateret tjenester til andre profesjonelle oppsetninger i Bergen og omegn. Teaterets siste oppsetning så langt, er Brødrene Løvehjerte (2005).

Les mer

Festival Intercity

Plakat for den italienske versjonen av Vilde (2013)

Festival Intercity er en italiensk festival som hvert år forkuserer på scenekunst fra en annen storby. I 2009 ble Intercity OSLO arrangert.

Les mer

Heine Røsdal Avdal

Plakat for Heine Røsdal Avdal og Christoph De Boecks produksjon Terminal

Heine Røsdal Avdal er koreograf, danser og videokunstner. Enkeltpersonforetaket hans ble etablert i 2000.

Les mer