Beaivváš Sámi Našunálateáhter

Også kjent somDet Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, SNTB, tidligere: Beaivváš Sámi Teáhter
OrganisasjonstypeNasjonal institusjon
HovedfokusTeater, Scenekunst
Etablert1. jan. 1981
Epostbeaivvas(at)beaivvas.no
NettstedBeaivváš Sámi Teáhter

Om Beaivváš Sámi Našunálateáhter

Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš / Beaivváš Sámi Našunálateáhter er en av Norges nasjonale teaterinstitusjoner. Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš (SNTB) ligger i Guovdageaidnu/ Kautokeino i Finnmark, Norge.

Selskapet har som formål "å drive og fremme profesjonell teatervirksomhet på samisk og å formidle samisk kultur gjennom teaterarbeid og annen scenisk kunstvirksomhet". Teatrets ligger under Sametingets budsjettforvaltning med et årlig tilskudd på 21,1 millioner kroner  per i 2018.

Teatret bruker samisk som scenespråk og har som mål å benytte alle de samiske språkene. Teatret har siden etableringen presentert et nyskrevet samisk verk per år, men spiller også nyskrevet nordisk dramatikk eller klassikere på samisk.

Beaivváš ble opprinnelig etablert som en frigruppe i 1981, i kjølvannet av protestaksjonene mot utbyggingen av Alta/Kautokeino-vassdraget. Teatrets første forestilling var "Våre Vidder” i 1981. I 1987 ble Beaivváš stiftet som aksjeselskap og 1987 inn på det norske stadsbudsjettet (fra 1991 som fast post). I 1992 fikk teatret status som regionteater og i 1993 som nasjonal institusjon. Fra 2002 ble de en del av Sametingets budsjettforvaltning.

Teatret er et turnéteater som flere ganger i året turnérer i hele det samiske området i Norge, Sverige og Finland og til dels Russland (Kolahalvøya). Teatret er også en aktør internasjonalt, blant annet i samarbeid med Det Norske Utenriksdepartementet.  Hvert år reiser teatrets ensemble mer enn 28 000 km på turnéer rundt i Sápmi/ Norden, en strekning som tilsvarer to ganger tur/retur Oslo- Beijing. 

Teatret er per desember 2018 lokalisert i Kautokeino Kulturhus, men har siden 2005 arbeidet for å få et eget samisk teaterbygg. I 2018 ble det vedtatt at det skal bygges et samisk teaterhus i samlokalisering med samisk videregående- og reindriftssskole.

Les mer

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Utmerkelser

  • Heddaprisen 2016
    i kategori Særlig kunstnerisk innsats
  • Heddaprisen 2012
    Nominert i kategorien Særlig kunstnerisk innsats

Egne produksjoner

Vis mindre

Vis alle

Tilknyttet

Mer om Beaivváš Sámi Našunálateáhter

Teatret spiller bl.a. i Kautokeino, Karasjok, Tana, Nesseby, Alta, (Kirkenes), Tromsø, Oslo, Karesuando, Kiruna og Gällivarre. I tillegg har teatret hatt gjestespill i Russland og rundt om i de nordiske landene.

Beaivváš ble nominert til Heddaprisen 2012 i klassen for særlig kunstnerisk innsats. Teatret mottok prisen i samme kategori under Heddaprisen 2016, for produksjonen Vidas extremas, skrevet av Sigbjørn Skåden, Veronica Salinas, Rosa Chávez og Angel "Kame" Canas Ambrosio, regissert av Jon Tombre.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Det er blitt hevdet at teatret som kunstform først virkelig kan blomstre når samfunnet ellers er i oppløsning, og mye står på spill. Det er sjelden vi her hjemme ser denne påstanden bekreftet, naturlig nok. Men i år har vi opplevd det, i en sensasjon av en forestilling hvor en rystende politisk virkelighet fremstilles gjennom dans, poesi, musikk og teater av aktører som selv er berørt av den. Magien som oppstår når et personlig, dypfølt politisk engasjement formidles med suveren stilsikkerhet og kunstnerisk presisjon – det er teater på alvor."

KILDER:

Brønnøysundregisterne, brreg.no, 26.12.2018
https://w2.brreg.no/enhet/sok/detalj.jsp?orgnr=944264957

Beaivváš Sámi Nášunálateáhter, beaivvas.no, 26.12.2018
http://beaivvas.no/nb/teahtera-birra/

Beaivváš Sámi Našunálateáhter, beaivvas.no, 06.10.2010, http://www.beaivvas.no/web/index.php?sladja=25&giella1=nor

Heddaprisen, heddaprisen.no, 29.05.2012, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?&mid=1031&aid=1030

Heddaprisen, heddaprisen.no, 12.06.2016, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1465